JK lägger ned förundersökning mot poliser som omhändertog journalister

Uppdaterad
Publicerad

I juli förra året anmälde Journalistförbundet och Reportrar utan gränser polisen till Justitiekanslern (JK). Det efter att polisen fört bort två journalister vid en klimataktion. Nu läggs förundersökningen mot polisen ned. 

Det var i juni 2022 som en fotograf och en reporter bevakade en klimataktion på Västerbron i Stockholm. Polisen började då att leta igenom journalisternas utrustning och förde sedan bort dem i en polisbil, enligt Journalistförbundet.

Journalisterna uppgav att de berättade för polisen att de bevakade manifestationen som journalister, men att polisen inte lyssnade utan istället frågade efter deras källor. Polisen bekräftade att journalisterna avlägsnades från platsen då de inte kunde styrka sin identitet med presslegitimation. Ingen misstänktes för brott. Enligt polisen ska de inte ha försökt röja källskydd.

Det finns dock inget formellt krav på att journalister ska kunna visa presslegitimation när de bevakar demonstrationer. Journalistförbundet fördömde händelsen tillsammans med Reportrar utan gränser. 

JK väcker inte åtal

Justitiekanslern inledde i juli 2022 en förundersökning beträffande misstanke om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel. I april i år valde JK att lägga ned delen av förundersökningen som handlade om tjänstefel, med motiveringen att det inte fanns tillräckligt med bevismaterial.

Nu läggs undersökningen ned i sin helhet. Förundersökningen har inte kunnat visa att brott mot efterforskningsförbudet begåtts.  

SJF både kritiska och positiva

Journalistförbundet (SJF) är kritiska till att JK inte väcker åtal eller specificerar hur de har bedömt frågan.

– Det står väldigt lite om varför man inte går vidare med frågan och det tycker vi är olyckligt. Vi hade välkomnat att man utrett det här, för att se hur JK bedömer efterforskningsförbudet, säger Ulrika Hyllert, ordförande för SJF.

Hon nämner att polisen vid flertalet tillfällen de senaste åren fört bort journalister och tycker mot bakgrund av det att beslutet sänder en tydlig signal.

– JK är väldigt kritiska till att polisen inte förhåller sig till uppgifterna att det handlade om två journalister. Polisen behöver ta till sig av kritiken.

Efterforskningsförbudet innebär att en myndighet inte får efterforska vem som, med stöd av meddelarfriheten, har lämnat en uppgift till media eller en journalist.

Kulturnyheterna söker polisen i Stockholm för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.