J K Rowling i ny podd: ”Aldrig meningen att uppröra någon”

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste två åren har Harry Potter-författaren J K Rowling befunnit sig i hetluften efter kommentarer som uppfattats som transfobiska. Nu försvarar hon sig och säger att fansen ”djupt missförstått hennes synvinkel”.

I podden ”The witch trials of J K Rowling”, som hade premiär den 21 februari, säger Rowling att hon fascinerats av alla fans som de senaste åren på sociala medier hävdat att hon förstört sitt eftermäle.

– ”Åh, du kunde ha varit älskad för alltid, men du valde att säga det där.” Och jag tänker: ”Du kunde inte ha missförstått mig mer”.

– Jag hade aldrig för avsikt att göra någon upprörd. Men jag var inte obekväm med att kliva ner från min piedestal, säger Rowling i podcasten.

Storm på Twitter

Det var i juni 2020 som stormen kring Rowling tog fart när hon på Twitter raljerade över en artikel som använde formuleringen ”människor som menstruerar” i stället för ”kvinnor”.

Ilskan fick ytterligare bränsle när hon utvecklade sina åsikter om biologiskt kön i ett långt blogginlägg, vilket ledde till att hon både hatades och mordhotades i sociala medier.

BBC ber om ursäkt

Några som rapporterade om J K Rowlings uttalanden var BBC. Nu ber företaget om ursäkt för andra gången i år för oemotsagda påståenden om att Rowling skulle vara transfobisk.

Det var i ”Good morning Scotland” som kontroverserna kring videospelet ”Hogwarts Legacy” diskuterades där två spelare fick kommentera spelet och anklagelserna mot Rowling.

Men efter programmet fick BBC klagomål på att man ”felaktigt tillskrivit författaren transfobiska åsikter”. BBC tillstår nu att påståenden gjordes om J K Rowlings åsikter och meddelar: ”Vi accepterar att programmet misslyckades med att ifrågasätta dessa påståenden och erkänner att de medverkande fick presentera sina åsikter som fakta.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.