Svenska journalistförbundets ordförande Jonas Nordling Foto: Pressbild: Theresia Viska & SVT

Jonas Nordling: Bekräftar att vi har en starkt polariserad tillvaro

Uppdaterad
Publicerad

I en ny undersökning från Göteborgs universitet kan man för första gången se vilka frågor som genererar hot mot journalister, samt också varifrån hoten kommer.

– Det bekräftade bilden att vi har en starkt polariserad tillvaro där extremistgrupper inte drar sig för att trakassera, säger Jonas Nordling till Kulturnyheterna.

Av de journalister som hade en uppfattning om vem som hotat dem svarade 43 procent att förövaren tillhörde högerextremistiska eller rasistiska grupper. Motsvarande siffra eller hot från vänsterextremistiska grupper var 2 procent.

– Det var i sig kanske inte särskilt förvånade, utan det bekräftade bilden att vi har en starkt polariserad tillvaro där extremistgrupper inte drar sig för att trakassera journalister, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, till Kulturnyheterna.

LÄS MER: Högerextrema vanligaste gruppen bakom hot mot journalister

”Få ordning på samtalstonen”

Motiven bakom hoten har till stor del koppling till invandring och flyktingfrågan, visar undersökningen.

I 54 procent av fallen bedömde den hotade journalisten att förövaren hade en negativ uppfattning om personers hudfärg eller etnicitet. 30 procent var negativa till någons religionstillhörighet.

– Pratar vi om hot och trakasserier mot medmänniskor i sig är det en fråga för rättsväsendet och sedan så handlar det framförallt om att få ordning på samtalstonen, så att den här typen av kriminella inslag där folk faktiskt trakasserar journalister är någonting udda och något som inte kan anses vara normalt i ett modernt samhälle, säger Jonas Nordling till Kulturnyheterna.

LÄS MER: Svenska medier: Hoten är organiserade och vill tysta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.