Joni Mitchell får Gershwinpriset  – hyllas av kollegorna

Publicerad

Joni Mitchell tog under onsdagen emot det prestigefulla Gershwin-priset för sina livstidsinsatser till popmusiken.

– Jag skulle aldrig jämföra mig med den här legendaren, det finns ingen som överträffar Joni, säger musikerkollegan Annie Lennox.

Gershwin-priset delas ut av USA:s kongressbibliotek och ges till en kompositör eller artist för deras livstidsinsatser till populärmusik.

Den kanadensiskfödda Joni Mitchell ansluter sig i och med utmärkelsen till en grupp av stjärnor som Stevie Wonder, Paul McCartney, Tony Bennett och Carole King som tidigare fått priset.

På plats vid prisutdelningsceremonin fanns artistkollegor som Graham Nash, Herbie Hancock, Marcus Mumford och Annie Lennox.

– Jag skulle aldrig jämföra mig med den här legendaren, det finns ingen som överträffar Joni. Men ändå, att veta att hon är en kvinna och att vi har gjort något liknande – du vet vi är ju inte så många – och den kopplingen är väldigt stark, säger Annie Lennox.

”Nu vet hon att hon är älskad”

Graham Nash, från popbandet Hollies och folkrockbandet Crosby, Stills and Nash, var också på plats för att hylla Joni Mitchell. 

– Jag tror att Joni äntligen kommer att inse att folk verkligen älskar henne. Hon tillbringade några år utan att veta om hon var tillräckligt uppskattad. Men nu vet hon att hon är älskad, säger han.

Joni Mitchell har upplevt något av en renässans under det senaste året och återvänt till det offentliga livet efter att hon drabbades av en hjärnaneurysm 2015 som gjorde att hon tillfälligt inte kunde tala.

Förra sommaren levererade hon sitt första kompletta set på mer än 20 år när hon överraskade deltagare på Newport Folk Festival tillsammans med folkrockaren Brandi Carlile, som också var på plats vid utdelningen av Gershwin-priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.