För ungefär ett och ett halvt år sedan började Jordan B Peterson, universitetsprofessor i psykologi, dyka upp i medierna. I oktober 2016 samlades demonstranter utanför kanadensiska University of Toronto för att protestera mot en onlineföreläsning Peterson lagt ut på Youtube någon månad tidigare.
I föreläsningen förklarar Peterson att han ”skräms” av ett förslag på tillägg i den kanadensiska diskrimineringslagstiftningen. Lagen trädde i kraft förra sommaren och innebär nu att det är förbjudet att diskriminera med utgångspunkt i någons könsidentitet eller uttryck.
I sin föreläsning kallar Peterson lagen ”farlig och ideologiskt motiverad”. Han säger att lagen riskerar att inskränka yttrandefriheten, att det i förlängningen skulle kunna anses vara diskriminering att säga det han tror på: att kön är en binär företeelse och att män och kvinnor i grunden är olika.
”En superstjärna”
”Det finns en tanke om att det finns ett könsspektrum. Det finns inga bevis för det. Biologisk sexualitet är hundratals miljoner år gammal och den är binär”, säger Jordan B Peterson i föreläsningen.
Peterson kallades transfobisk av vissa, men fick också en växande skara fans på högerkanten.
Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi intervjuade honom i slutet av förra året och förklarade att Peterson blivit ”en intellektuell superstjärna tack vare sin förgörande kritik av identitetspolitik och postmodernism”.
”Sträck på dig”
Med ett orubbligt lugn i intervjusituationer ses Jordan B Peterson av sina fans som någon som kan dra ner brallorna på den ängsliga akademiska elit där han själv är verksam. Han har även kommit att bli en sorts stabil fadersgestalt för unga vilsna män. Till Svenska Dagbladet sade han:
”Jag pratar med alla dessa unga killar som kommer till mina bibelföreläsningar. Budskapet är alltid detsamma. Sträck på dig. Ge dig ut i världen. Ta ansvar. Ta dig samman. Få din aggression under kontroll. Stärk dig själv. Sluta gnälla. Det finns inget farligare än en svag man.”
”Har varit samma tugg”
Även i Sverige har Jordan B Peterson fått en trogen följarskara. Peterson ses bland dem som någon som säger som det är, utan att linda in det för att slippa såra någon.
– Jag såg hans Youtube-föreläsningar och han sa något som jag tänkte, men inte kunde formulera, säger Rikard Sivard, medlem i svenska Jordan Peterson-sällskapet till Kulturnyheterna.
Även Cecilia Wemming, tidigare liberal ledarskribent, är också medlem i sällskapet och tycker att Peterson representerar en idédebatt som saknas i Sverige.
– Jag har följt idédebatten i Sverige intensivt i tio år och på senare år har jag blivit uttråkad. Det är samma tugg och här kommer en person som ger mig ett perspektiv jag aldrig hört förr, på ett intellektuellt sätt, säger hon.
Läs Kulturnyheternas recension av Jordan B Petersons bok 12 livsregler: ett motgift mot kaos