Roger Turesson och Josefine Hökerberg ville veta hur tiggare i Stockholm verkligen lever. Foto: Magnus Bergström

Josefine Hökerberg levde med reportaget dygnet runt

Uppdaterad
Publicerad

Josefine Hökerberg följde livet för ett antal tiggare i Stockholm och Rumänien.

Josefine Hökerberg har vunnit Stora journalistpriset 2013, i kategorin Årets berättare, ihop med sin DN-kollega Roger Turesson.

Tillsammans ligger de bakom artikelserien Tiggarna i Stockholm, som visade hur livet för ett antal människor som tigger egentligen ser ut i den svenska huvudstaden.

Stora journalistpriset

”Otroligt glad!”

Kulturnyheterna når Josefine Hökerberg på telefon när hon står mitt i festkaoset på prisgalan.

– Jag känner mig otroligt glad! Jag är extra glad eftersom jag har arbetat så mycket och hårt med människorna vi följde. Jag har varit väldigt engagerad i de dagliga problemen som de kämpar med både i Sverige och i Rumänien, säger hon.

Kontakt dygnet runt

Det var ingen dans på rosor att försöka nå ända in på djupet av intervjupersonernas vardag. I början hade de flesta ingen lust alls att berätta om allt för en journalist.

– Jag lärde mig att ett sådant här reportage kräver extremt hårt arbete, vad gäller personlig kontakt. Jag har haft kontakt med de här personerna hela tiden, även nattetid och på helger. Det krävdes massor för att få en grupp som är misstänksam mot journalister att släppa in mig, berättar Josefine Hökerberg.

Misstänksamheten var tuff

En annan del av arbetet som var tuff handlar om faktakoll. Samtidigt som reportern ville lära känna och komma närmre sina intervjupersoner, var hon ju tvungen att kontrollera om deras berättelser stämmer.

– Jag var tvungen att ha en misstänksamhet och rykten som florerade i bakhuvudet hela tiden när vi pratade. Det var väldigt påfrestande. Om de hade vetat att jag skulle kontrollera dem hela tiden, hade de nog känt sig lurade. Så skulle jag ha känt mig.

Fler texter kommer

Hon har fortfarande kontakt med alla som hon berättar om i artikelserien Tiggarna i Stockholm, och ska träffa dem dagen efter prisgalan. Josefine Hökerberg är inte färdig med berättelsen:

– Den här frågan är väldigt aktuell och späds på av den ekonomiska krisen i EU. Diskrimineringen av romer blir också allt mer aktuell i EU. Ämnet har många fler bottnar än det vi gjort här, så det kommer absolut fler artiklar.

Ska skänka pengar till Rumänien

Prissumman är 100 000 kronor. En del av pengarna ska Josefine Hökerberg och Roger Turesson skänka till en organisation som jobbar med romska ungdomar i det väldigt utsatta Ferentári-området i Bukarest.

Hökerberg har träffat människorättsaktivisten Valeriu Nicolae, som hjälper ungdomar som bott på gatan, sålt droger och sex, att starta om sitt liv, börja plugga och jobba och få givande fritidsaktiviteter.

Valeriu Nicolae arbetar på gräsrotsnivå, för han menar att de stora organisationerna lägger för stora pengar på fina hotell.

– Vi vill verkligen hjälpa till med det arbetet, säger Josefine Hökerberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stora journalistpriset

Mer i ämnet