Demonstranter utanför det kubanska kulturdepartementet, fredag 27 november. Foto: Ismael Francisco/AP/TT

Journalister i Kuba blockas från sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheter i Kuba hindrar lokala journalister från att göra sitt jobb genom att bland annat stänga ute dem från sociala medier. Det larmar nu organisationen Committee to protect journalists om (CPJ), skriver svenska Journalisten.

– Detta är en ny bottennivå för den kubanska regimen, säger CPJ:s Natalie Southwick.

Efter gripandet av den kubanske rapparen Denis Solís, som har dömts till fängelse för att ha förolämpat en polis, har olika demonstrationer ägt rum på Kuba. Solís tillhör San Isidro-rörelsen, ett nätverk som kräver yttrandefrihet på Kuba. Senast i fredags samlades 200 konstnärer utanför det kubanska kulturdepartementet och krävde att han skulle friges.

Nu skriver organisationen Committee to Protect Journalists (CJP) att lokala journalister på olika sätt har förhindrats från att rapportera om protesterna. Bland annat har de blockerats från att använda olika plattformar som Facebook, Twitter, Instagram och Whatsapp.

– Att blockera sociala medier och kommunikationsappar för att förhindra nyhetsbevakningen av protesterna har lett till att ännu mer uppmärksamhet har dragits till dessa demonstrationer, säger Natalie Southwick, CPJ-koordinator i Sydamerika.

”Ny bottennivå för kubanska regimen”

Enligt en journalist som CPJ pratat med har sajterna endast fungerat från och till, samtidigt som internetuppkopplingen har varit extremt långsam. Det finns även rapporter om att journalister har förhindrats från att lämna sina hem fysiskt.

– Detta är en ny bottennivå för den kubanska regimen. Myndigheterna måste omedelbart återställa tillgången till internet på ön och sluta förhindra pressens arbete, säger Natalie Southwick.

Kuba hamnar på tionde plats på CPJ:s lista över de tio länder i världen som censurerar och blockerar information allra mest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.