Studie: Journalister med utländsk bakgrund särskilt utsatta för hot och hat

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar att en stor andel journalister i Sverige upplever hot och hat i samband med sitt yrkesutövande. Journalister med utländsk bakgrund är särskilt utsatta, de uppger i högre grad än övriga journalister att de utsatts för hot och hat de senaste tre åren.

Forskare från Lund och Halmstad ligger bakom studien som undersöker hur kön och utländsk bakgrund påverkar journalisters utsatthet.

Över 3000 medlemmar i Journalistförbundet har fått svara på om de utsatts för brotten förolämpning, förtal, ofredande, hot, olaga integritetsbrott, sexuellt ofredande eller hets mot folkgrupp i samband med sin yrkesroll under de tre senaste åren. 70 procent uppger att de utsatts för förolämpning, 40 procent för förtal och 23 procent för ofredande respektive olaga hot.

Forskarna har också särskilt tittat på utsattheten bland personer med utländsk bakgrund. Av de som deltagit uppger 16 procent att de har utländsk bakgrund och studiens resultat visar att de i högre grad än övriga journalister upplever att de utsatts för samtliga brottstyper utom förolämpning.

– Vi ser att de i stor utsträckning mottar hot och hat av rasistisk natur, säger Oscar Björkenfeldt, doktorand vid Lunds universitet som är en av forskarna bakom studien.

”Extremt oroväckande”

– Vi ser också att den här gruppens hälsa påverkas mer negativt av utsattheten men också att de i högre mån avstår att rapportera om ett ämne på grund av hot och hat och det är ju såklart extremt oroväckande, säger Oscar Björkenfeldt.

39 procent av journalisterna uppger att de under de tre senaste åren har avstått från att rapportera om ett ämne för att undvika hot eller hat. För gruppen med utländsk bakgrund är siffran 45 procent.

– När så här många journalister avstår från att rapportera så kommer det att påverka hur det offentliga samtalet bedrivs, säger Oscar Björkenfeldt.

Han tror inte journalister kommer att sluta bevaka ämnen som ofta leder till hot och hat, såsom migration och jämställdhet.

– Men hur man diskuterar dem kan successivt komma att förflyttas om det fortsätter så som det ser ut idag, säger Oscar Björkenfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.