Forskaren Hillevi Ganetz vid Stockholms universitet har gått igenom alla tv-sändningar av Nobelbanketten från 1976 och undersökt syftet med att visa en, i teoretisk mening, privat tillställning i tv.
Hennes studie visar att SVT och Nobelstiftelsen har ett ömsesidigt beroende av varandra när det kommer till arbetet med tv-sändningen. SVT har i sitt uppdrag att visa både underhållning och vetenskap, och Nobelstiftelsen vill visa upp det varumärke som Nobelpriset innebär och hedra sina pristagare.
– Nobelbanketten är en del av Nobelstiftelsens varumärke. Men det är också det tv-program om priset som tilltalar den breda massan, de andra programmen intresserar människor som är mer insatta i vetenskap, säger Hillevi Ganetz.
Inflytande över tv-sändningen
Men beroendet mellan SVT och Nobelstiftelsen har inneburit att Nobelstiftelsen har ökat sitt inflytande över tv-sändningen, och enligt studien har har det resulterat i att få kritiska frågor ställs av journalister. I stället innehåller programmet underhållning och vetenskap utan kritiska inslag, menar Hillevi Ganetz.
– Just forskningen som får Nobelpriset är något som de flesta journalister inte kan så mycket om, och det är inte enkelt att ställa frågor om detta, säger hon.
Per Rådelius, som är projektledare för Nobelsändningarna på SVT skriver i ett mail till Kulturnyheterna att banketten anordnas av Nobelstiftelsen, och att SVT till stort del följer det som händer i stadshuset.
”Men i de delar av sändningen som SVT självt kontrollerar guidar vi våra tittare med tex pristagarintervjuer, pristagarporträtt och reportage om festligheterna. Det urval vi gör sker helt oberoende av Nobel”, skriver Per Rådelius.
En underförstådd överenskommelse
Hillevi Ganetz menar att bristen på kritiska frågor under tv-sändningen också är en underförstådd överenskommelse mellan båda parterna. Trots att det finns journalister som är kunniga inom naturvetenskap så kommer den forskning som får Nobelpriset undan i hög grad.
– Mediernas roll är att granska samhället och makten, och vetenskap är en del av det eftersom skattepengar går till forskning. Även vi forskare behöver kritiska frågor för att fundera över vad vi egentligen gör. Om inte så undermineras tilltron till både media och vetenskap, säger hon.
Per Rådelius bekräftar att SVT och Nobelstiftelsen har ett omfattande samarbete, och menar att just Nobelbanketten inte är ett lämpligt format för granskning
”Givetvis finns det inte några restriktioner i dessa avtal för vilken typ av granskning SVT kan göra”, skriver han.