– Det är häpnadsväckande att detta pågått under så lång tid. Misstankar har funnits men man har inte förmått begripa eller ingripa, säger Katri Kallionpää, journalist på Helsingin sanomat.
Tillsammans med kollegan Paavo Teittinen har hon under ett års tid arbetat med den granskning som nu bidragit till att mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för människohandel.
– Vårt arbete, och att vi påmint kvinnorna om vart de kan vända sig för hjälp, har delvis lett till att polisen har startat en brottsutredning, säger Paavo Teittinen.
“Påminner om farliga sekter”
Enligt den finska tidningen Helsingin Sanomats granskning ska en känd kulturperson ha lockat unga tjejer, ofta minderåriga, till sin kulturförening, och hållit dem boende hos sig under sektliknande förhållanden. Enligt de arton anonymiserade kvinnorna som intervjuats ska han ha hotat, sexuellt ofredat, trakasserat och manipulerat dem. Mannen nekar, via sin advokat, till samtliga anklagelser mot honom.
– Han utnyttjar kulturintresset för att komma nära unga tjejer. Han lovar dem en lysande framtid om de följer honom, säger Katri Kallionpää.
Verksamheten har många drag som påminner om farliga, manipulativa sekter – som ett noggrant urval av unga, traumatiserade eller identitetssvaga personer, menar Paavo Teittinen.
– Men också kommunikationsförbud, strikta enhetliga klädregler och beteenderegler, och att framhäva sig själv som en gudalik ledare som andra ska följa utan att ifrågasätta.
Kvinnorna tvingades bland annat bära högklackat och klänning.
Hyllades av högt uppsatta politiker – jämförs med svenska “kulturprofilen”
Mannen är mångfaldigt belönad för olika kulturgärningar och hans förening har verkat vid anrika kulturhus i Helsingfors. Högt uppsatta politiker har hållit hyllningstal för honom och de senaste decennierna har han beviljats över en halv miljon euro för sina projekt.
– Personen var redan tidigare straffad för grovt bedrägeriförsök och tjänstefel. Den sistnämnda domen handlade om just att han utnyttjat sin maktställning till att locka unga kvinnor till sitt hotellrum. Ändå har han kunnat fortsätta, berättar Paavo Teittinen.
Avslöjandena i Helsingin sanomat har jämförts med Dagens nyheters granskning av den så kallade kulturprofilen, eftersom beteendet i båda fallen varit mer eller mindre känt under decennier.
– Det finns en del specifika likheter: de var båda elitens favoriter och hade beskyddare och finansiärer, säger Paavo Teittinen.
Konstuniversitetet i chock
På 90-talet var mannen verksam vid Helsingfors konstuniversitet. Han har i dagsläget ingen koppling till universitetet, som reagerar starkt på avslöjandena.
– Jag blev chockad. Mest motbjudande är att man utnyttjat unga människors drömmar, säger Elina Knihtilä som är professor vid konstuniversitetet.
Brotten som mannen nu sitter häktad för ska ha ägt rum mellan 2016 och 2019, och ska alltså ha pågått under, och efter, metoo.
– Av någon anledning inbillade jag mig att det inte längre var möjligt efter metoo och alla diskussioner som förts. Men det visar kanske bara att metoo inte alls är över.
Åtal ska väckas senast den 6 februari 2020.
Kulturnyheterna har förgäves sökt mannen för en intervju.