Foto: Jonas Ekströmer/TT

Julvärdarna om förinspelningen: Kändes livsfarligt att gambla med julen i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Antalet julvärdar har fördubblats jämfört med förra året och ljuständandet och Kalle Anka-presenterandet är förinspelat istället för direktsänt. Utöver det tror årets julvärdar Lotta Lundgren och Erik Haag att SVT:s tittare kommer känna igen sig.

Mat och historia har varit Lotta Lundgren och Erik Haags koncept de senaste åren – i 2015 års julkalender, i Historieätarna, i poddform och som julshow. Och nu på julafton.

– Upplägget vi ville göra var lite för komplicerat för direktsändning och det kändes livsfarligt att gambla med julen i SVT, så förbandning kändes klokast, säger Lotta Lundgren till Kulturnyheterna.

Ingen telefon, ingen sprit

Svenskarna har genom historien varit berusade oftare än inte, särskilt som vatten ofta varit för smutsigt för att dricka – något som matradarparet tagit fasta på i Historieätarna där oavsiktlig fylla ofta fungerat som komisk poäng. På julafton blir det dock inget sådant.

– Jag har några regler för julfirandet. Den ena är att inte titta i telefonen och den andra är att aldrig bli berusad när du firar med barn, för det är hemskt obehagligt för ungar, säger Lotta Lundgren.

Inte god, men historisk

Erik Haag hoppas kunna upplysa julpubliken om att maten på julbordets främsta syfte inte nödvändigtvis är att vara god.

– Jag har förstått att man inte kan tänka på Lutfisk på samma sätt som cheeseburgare eller chokladpudding – att det är gott – utan att det berättar om ett Sverige där alla var katoliker. Den har bitit sig fast i svensk matkultur i tusen år. Man äter den inte som vanlig mat, man äter den som ett existentiellt statement.

När du tänker på maten som existentiellt statement – smakar det annorlunda då?

– Ja, det tycker jag. I historieätarna har vi ätit en massa konstig mat, men det är roligt att den är konstig. Det är kul att tänka att när jag firar äter jag samma sak som folk som firar ätit i tusentals år, säger Erik Haag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.