Det var efter anmälningarna mot den så kallade Kulturprofilen gällande sexuella övergrepp som Svenska Akademien gav advokatbyrån Hammarskiöld & Co uppdraget att göra en utredning. Utredningen skulle granska akademiledamöternas förhållanden till Kulturprofilen, och i början av april berättade den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius för Svenska dagbladet att utredningen avslutats sedan några veckor tillbaka. Sedan dess har fem ledamöter lämnat Akademien, i vad som anses vara deras största kris någonsin.
Men vad utredningen kommit fram till är fortfarande oklart för alla utom ledamöterna i Svenska Akademien. Nu höjs röster för att utredningen bör publiceras.
Förutsättning för nytt förtroende
Claes Borgström, advokat och före detta jämställdhetsombudsman, skriver i Dagens ETC att ”situationen kräver att omvärlden får full insyn i vad som förekommit, och en fullständig redovisning av den process som lett fram till sammanbrottet”.
– Det är fullständigt nödvändigt att man slipper alla spekulationer och framför allt att vi utanför Akademien får klart för oss vad som pågått. Det tror jag är en förutsättning för att bygga upp ett nytt förtroende, säger Claes Borgström till Kulturnyheterna.
Kan man inte betrakta det här som ett internt arbetsdokument, varför ska man offentliggöra det?
– Det är möjligt att man kan se det som internt men nu finns det en utredning av vad som pågått inom Akademien och det finns ett starkt allmänintresse för den saken. Man skulle kunna offentliggöra vad som hänt utan att publicera själva rapporten, men det är väl ett utmärkt sätt att berätta om vad som förekommit.
Kan bidra till att vädra byk
Mårten Schultz, professor i civilrätt, är inne på samma linje i sin kolumn i Svenska dagbladet.
”Den skadliga skvallercirkusen runt Svenska Akademien riskerar att fortsätta – om inte advokatbyrån Hammarskiölds utredning presenteras i sin helhet”, skriver han.
– Externa utredningar kan bidra till att vädra en byk, att exponera missförhållanden. Men om man gör en extern granskning och inte är öppen med den så kan det istället framstå som att man vill lägga locket på, säger han till Kulturnyheterna.
Att hemlighålla utredningen riskerar att skada förtroendet för Akademien, menar Mårten Schultz. Och att allmänheten bara får bitar av information ur utredningen kan ge en felaktig bild av vad advokatbyrån faktiskt kommit fram till, tror han.
– Man får komma ihåg att det handlar om människor: ledamöter och närstående till ledamöter som genom det här läckandet kanske svärtas ner mer än vad de hade gjort om man hade kunnat läsa rapporten i sin helhet och få ett sammanhang. Det finns en risk att det kan leda till negativa konsekvenser för de enskilda människor som trots allt hamnar i skottgluggen här.