Sveriges enda ”K-märkta” graffitivägg har rivits

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda kulturmärkta graffitivägg Fascinate (1989) har nu rivits. Målningen var unik, inte bara för att den var k-märkt, utan även för sin i sammanhanget höga ålder. Men stadshuset menar att det inte fanns någon annan utväg.

– Den stora frågan här handlar om säkerhet, säger Johan Nilsson (M) ordförande i exploateringsnämnden.

Efter en lång process har Sveriges enda kulturmärkta graffitimålning Fascinate (1989) nu rivits. Verket målades av Circle och den numera kända regissören Tarik Saleh – det var en laglig målning beställd av ägaren till byggnaden.

Väggen stod i Stockholmsförorten Bromsten där ett nytt bostadsområde nu tar form och platsen den stod på ska bli lekplats.

– Det känns väldigt sorgligt, inte helt oväntat, men ändå sorgligt, säger konstvetaren Jacob Kimvall till Kulturnyheterna.

Vitt skilda beskrivningar

Bakgrunden till att Fascinate jämnats med marken är att exploateringskontoret rev den industribyggnad vars fasad målningen satt på. Därefter stod bara väggen med Fascinate kvar, den hade ett särskilt kulturhistoriskt skydd mot rivning som i folkmun kallas ”K-märkning”.

En fristående vägg var dock både instabil och farlig, menade exploateringskontoret. Samtidigt gjorde de bedömningen att målningen var i så dåligt skick att den skulle ta alltför stor skada om väggen säkrades. Konstvetaren Jacob Kimvall och Skönhetsrådet höll inte med och pekade bland annat på att Fascinate nyligen konserverats för att hålla.

Politikerna: För riskabelt

Den politiska majoriteten i stadsbyggnadsnämnden tog bort skyddsmärkningen i maj för att väggen skulle kunna rivas.

– Målningen var jätteviktig kulturhistoriskt men den stora frågan här handlar om säkerhet, säger Johan Nilsson (M) ordförande iexploateringsnämnden.

Kostnaden för att försöka säkra väggen och bevara målningen hade varit tio miljoner kronor, men hade enligt Johan Nilsson (M) ändå inte gett garanterat resultat.

– Att bygga i Stockholm kostar ofantligt mycket pengar och tio miljoner är i sammanhanget inte mycket – det hade man kunnat investera. Men om det då fortfarande inte är säkert att det håller... då kändes det väldigt svårt att säga ja till, säger han.

Hör konstvetaren Jacob Kimvall i klippet.

K-märkning

Det finns olika sätt att skydda byggnader eller miljöer som anses viktiga att bevara från att rivas. Det som i folkmun kallas K-märkning, är alltså egentligen flera olika kulturhistoriska skydd.

De tre bestämmelser som finns är k-märkning (alltså med litet k), Q-märkning och q-märkning. Märkningen med litet q är det starkaste skydd en byggnad kan få, och det var detta skydd som Fascinate hade. En q-märkning kan i regel bara göras när det finns ett förestående hot, till exempel om huset ska rivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.