konstnärer bojkottar AI

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon djupdyker SVT:s reporter i konflikten mellan konstnärer och AI. Foto: Helena Igwe/SVT

Kändisar i upprop mot AI: ”Ett orättvist hot”

Publicerad

Ett upprop som varnar för hotet från artificiell intelligens har samlat över tio tusen underskrifter från kreativa branscher – däribland Björn Ulvaeus, rapporterar The Guardian.

Uppropet, som samlar musiker, författare, filmarbetare och skådespelare, vänder sig mot AI-företag som utan tillstånd använder artisters och konstnärers verk.

"Den olicensierade användningen av kreativt arbete i träningen av generativ AI är ett stort och orättvist hot mot försörjningen för människorna bakom dessa verk och bör förbjudas", heter det bland annat.

Generativ AI är en form av artificiell intelligens som har förmågan att skapa text, bild, musik och annat innehåll baserat på den data den tränas på.

Just nu pågår flera juridiska tvister mellan techbolag och människor i kreativa branscher som anser att det icke tillståndsgivna bruket av deras verk för att träna AI-modeller som Chat GPT är ett brott mot upphovsrätten.

Bland undertecknarna finns skådespelaren Julianne Moore, Radiohead-sångaren Thom Yorke och Abbastjärnan Björn Ulvaeus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.