Person med blont hår i blå stickad tröja står vid ett fönster och tittar ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Kära dagbok” – coronan ökar efterfrågan på vardagsberättelser

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har fått stor påverkan på samhället och mångas vardag har förändrats i grunden. Nu är medier, universitet och museer på jakt efter vardagsberättelser som aldrig förr.

1918 härjar spanska sjukan i Sverige. Tolvåriga Karl i Jämtland skriver i sin dagbok, bevarad av Riksarkivet:

”Ännu en klasskamrat till mig, Olov Olsson i Haxäng, har dött i Spanskan, 13 år gammal. Jag körde dit med en krans från kamraterna och såg honom i kistan.”

Coronaviruset och kulturen

Under kristider verkar intresset för att skriva dagbok öka. Många har känslan av att befinna sig i ett historiskt skede och såväl länsmuseer som Smithsonian (ett av världens allra största museer), forskare och medier samlar in befolkningens vardagsberättelser.

Självklart har även 90-talets mest berömda dagboksskrivare, Bridget Jones, plockat upp dagboken i karantänen och tidningen The Times publicerar den. Även Bert har börjat med dagbok igen – men denna gång i ljudform.

Men vad fyller dagboksskrivande för funktion och är det verkligen värt att bevara tusentals berättelser från karantänen där ju inget händer?

Se författaren Malin Persson Giolito, isolerad i hemmet i Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet