Under onsdagen mötte nobelpristagaren Kazuo Ishiguro världens medier i en presskonferens på Börshuset i Stockholm.
Ishiguro fick frågan hur han ser på rapporteringen kring Svenska Akademiens samröre med den så kallade kulturprofilen som nu står anklagad för sexuella kränkningar, ofredande och våldtäkt.
Nobelpristagaren svarade att han inte kan kommentera händelserna, men poängterade vikten av att ta liknande anklagelser och hela metoo-rörelsen på allvar.
– Tyngdpunkten måste ligga på vad metoo-kampanjen handlar om, och det handlar om anklagelser mot mäns, och hela samhällets, beteende. Det har funnits något grundläggande fel med vad vi anser vara acceptabelt i vårt samhälle. Men som någon som ser det utifrån är jag övertygad om att Svenska Akademiens integritet är intakt.
Förslavade av sina arbeten
I återstoden av dagen beskriver Ishiguro hur artighetskultur och lydnad påverkar människan. Till Kulturnyheternas reporter säger han att berättelsen om en brittisk butler på 30-talet även skildrar den moderna människans ofrihet.
– Många tror att jag kritiserar det brittiska klassystemet – man fick inte ha åsikter, utan tog bara order från sin arbetsgivare. Men så var det även i hög utsträckning på 80-talet när jag skrev boken och nu är det så i ännu högre utsträckning. Folk är förslavade av sina arbeten, företagen de jobbar för. Arbetstimmarna är längre, man antar sin jobbidentitet och man ifrågasätter inte hur ens jobb bidrar till något gott, säger han.