Sedan 2002 har Melodifestivalen turnerat landet runt. De fyra deltävlingarna, andra chansen och finalen har arrangerats i olika städer och ofta dragit storpublik.
Men pandemin gör att nästa års festival får ett annat upplägg. Alla sex program kommer att sändas från Stockholm med start den 6 februari.
– Det är för riskfyllt att göra en turné. Syftet med att åka runt i Sverige är att vi ska kunna möta publiken. Det kommer vi inte ha möjlighet att göra utifrån vad vi vet i dag, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.
Letar arena
Vilken lokal i Stockholm som tävlingarna kommer sändas från är inte klart, säger hon. Men nämner att arenan Annexet intill Globen skulle kunna vara ett alternativ.
– Vi kommer vilja göra storslagna nummer och tror att en vanlig tv-studio är lite för liten. Samtidigt vill vi inte vara i en stor arena med tomma läktare. En stor lokal som är rymlig nog är vad vi letar efter.
Kostar lika mycket
Själva tävlingen är tänkt att rulla på som vanligt. 28 låtar tampas om att bli Sveriges bidrag till Eurovision Song Contest i Rotterdam.
Trots att SVT slipper kostnader för turnén så kommer slutnotan för Melodifestivalen bli ungefär densamma, säger Anette Helenius.
– Vi sparar kostnader för att vi inte åker på turne. Men samtidigt blir det dyrare när vi själva står som producenter för hela festivalen.
Ingen David Sundin
Tidigare har Aftonbladet haft uppgifter om att komikern David Sundin skulle göra comeback som programledare för nästa års festival, något han själv dementerat. Det gör även Anette Helenius, men vill inte berätta vilka namn som annars är aktuella.
– David kommer inte att programleda. Men jag vill att tittarna ska få se många olika ansikten och olika typer av underhållning varje vecka.