Franz Kafka och Edgar Allen Poe anses ”olämpliga för barn och ungdomar” av de styrande i delstaten Rondônia i nordvästra Brasilien. Foto: TT

Index över ”förbjudna böcker” upprättades i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

En delstat i Brasilien vill förbjuda skolbibliotek att köpa in totalt 43 böcker av författare som de anser vara ”olämpliga för barn och ungdomar”. Händelsen har kallats för censur och fått stor uppmärksamhet i Brasilien. Nu tvingas det Bolsonaro-vänliga styret i delstaten att pudla.

Franz Kafka, Edgar Allen Poe och klassiska brasilianska författare som Euclides da Cunha, Rubem Alves och Machado de Assis. Det är några av de författare vars böcker listats som ”olämpliga för barn och ungdomar” av de styrande i delstaten Rondônia i nordvästra Brasilien. Listan består av totalt 43 böcker.

Nekar till anklagelsen

De listade böckerna skulle inte längre köpas in till statliga offentliga skolbibliotek i Rondônia. De böcker som redan skickats ut till skolorna skulle dras tillbaka. Listan, som initierats av delstatsregeringen i Rondônia, består av författare med värderingar som krockar med Jair Bolsonaros parti PSL, som alltså styr delstaten.

När saken blev känd förnekade Rondônias utbildningssekreterare Suamy Vivecananda Lacerda de Abreu det hela och kallade anklagelsen för ”fake news”. Nu har läckta Whatsapp-meddelanden från Rosane Seitz Magalhães, utbildningschef i Rondônia, dykt upp, där hon hörs säga att listan var ”en begäran från vår sekreterare”. Det rapporterar flera brasilianska medier, bland andra den brasilianska utgåvan av tidningen El País.

”Rondônia är extremt konservativt”

Händelsen har blivit omdebatterad i Brasilien. Bland annat har den brasilianska litterära akademien kallat listan för ”beklaglig” eftersom den enligt dem inte respekterar konstitutionen. ”Det är absurt att föreställa sig att man under 2000-talet skulle återuppta ett index av förbjudna böcker”, skrev de i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.