Efter att ha levt en undanskymd tillvaro under 1990- och början av 2000-talet ökar nu intresset för vinylskivan. Under en period hölls formatet främst vid liv av mindre indiebolag och dansmusikproducenter men i dag ges fler och fler nya album ut i åtminstone en begränsad lp-upplaga och även musikindustrins jättar har börjat intressera sig för vinylskivan igen.
Det är goda nyheter för dem som behöll sina vinylsamlingar – och för nystartade vinylfabriker som Spinroad i Lindome utanför Göteborg. Skivorna görs dock av plasten Polyvinylklorid (pvc), vilket inte är särskilt miljövänligt. Men något bra alternativ finns inte i nuläget, enligt Spinroads vd Pedro Ferreira.
– Inte för tillfället. Vi jobbar tillsammans med ett universitet i Portugal och jag försöker även komma i kontakt med Chalmers här i Göteborg.
Svårt att ersätta
Han berättar att det experimenteras en del inom branschen, med produkter av återvunnen pvc, alger och trä. Men det svårt att hitta något som lämpar sig lika bra som vinyl då ytan på en lp-skiva måste vara otroligt slät.
– Vi pratar om små, små ytor som skapar ljudet. Till och med pigmentet som används för att göra skivor i olika färger påverkar ljudet, säger Pedro Ferreira.
Om man bortser från materialet så har vinyl- och cd-skivor faktiskt ett mindre klimatavtryck än den strömmade musiken. Det visar en norsk-brittisk studie som uppmärksammades av flera svenska medier tidigare i år.
Enligt forskarnas uträkningar genererades 140 miljoner kilo GHG (Greenhose Gas Equivalents) i USA år 1977 från produktionen av inspelad musik. 2016 genererade musikproduktionen 350 miljoner kilo, trots den ökade digitaliseringen. Det är främst driften av serverhallar hos strömningsföretagen som förbrukar stora mängder energi.
Men det ena utesluter inte det andra och i och med att lp-skivan blir allt mer populär ökar också plastförbrukningen. Pedro Ferreira skulle gärna göra processen lite grönare.
– På det stora hela pratar vi om väldigt små kvantiteter. Antalet skivor som görs jämfört med exempelvis leksaksindustrin är försvinnande liten. Folk tenderar också att ha kvar sina skivor i många år. Men det är fortfarande ett problem och vi försöker dra vårt strå till stacken för att rädda världen, säger han och skrattar.
Mindre bly
Men fort går det inte. Faktum är att vinylskivor produceras på ungefär samma sätt i dag som när de kom på 1940-talet.
– Maskinerna är automatiska nu men processen är densamma. Vi använder fortfarande ånga, för det är det bästa sättet för att värma upp saker snabbt.
En sak som har ändrats till det bättre är mängden bly i pvc, som har minskat dramatiskt sedan början av 2000-talet och numera regleras av EU-bestämmelser. Men i äldre vinylskivor finns den giftiga tungmetallen kvar, och även i nyproducerade skivor från USA.
– Det påverkar ljudkvaliteten lite grann. I Amerika har de inte den restriktionen och de får mer välljudande skivor, men det kanske du inte ska skriva, säger Pedro Ferreira skämtsamt.
Än så länge har han inte märkt någon klimatpress från kunder och beställare, intresset för att hitta ett alternativ till pvc är personligt. Men det delas av andra inom branschen, det märkte Pedro Ferreira nyligen vid ett besök på en stor vinylmässa i Berlin.
– Hela industrin är medveten om problemet. Och jag känner till andra vinylfabriker som försöker klura ut en lösning. Det finns ett universitet i Finland som också tittar på det här, säger han, och fortsätter:
– Det verkar som att vinylskivan är här för att stanna. Folk brukade tro att det var en tillfällig grej men det investeras mycket nu. Plastfrågan är ett stort problem för alla