• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Hör Karl Ove Knausgård berätta om bokens övernaturliga inslag och hur han reagerade när den norska upplagan landade på 666 sidor” Foto: SVT/Babel

Knausgård om skräckelementen i senaste boken: ”Köpte böcker om helvetet”

Uppdaterad
Publicerad

I Karl Ove Knausgårds senaste roman Morgonstjärnan har död och undergång en stor plats. Större delen av boken skrev han på fyra månader under lockdown i London.  

– Jag köpte massa, massa böcker om helvetet och om dödsriken, säger Karl Ove Knausgård. 

Boken innehåller övernaturliga inslag och element hämtade från skräckgenren. En hotfull stjärna stiger på himlen, som ett förebud om att något håller på att hända. Stjärnan i boken kan ses som en symbolik för den pandemi vi just nu lever i, menar den norska författaren Karl Ove Knausgård. 

– Det är känslan av att man har sitt eget liv, i sin egen lilla bubbla och så har man en katastrof utanför som man relaterar till samtidigt, säger han i SVT:s Babel. 

Klassisk skräckroman är favorit 

I skrivandet av Morgonstjärnan inspirerades han bland annat av en av sina favoritböcker; den klassiska skräckromanen Dracula, utgiven 1897. 

– Jag läste den första gången när jag var 14 år. Den är helt fantastisk. Den tar sig ända fram till gränsen mellan liv och död. Och det är egentligen den typen av bok jag vill skriva.  

Första kvinnliga karaktären 

Över tio år har gått sedan första delen i Knausgårds självbiografiska romansvit Min kamp kom ut. I Morgonstjärnan är det inte längre författarens eget liv som gestaltas. Där finns nio fiktiva huvudpersoner.  

– När man skriver om andra personer handlar det om trovärdighet. Så är det inte när man skriver om sig själv, men här blir det: ”Kan de tänka så?”. Det fanns många nya utmaningar, säger Karl Ove Knausgård. 

Det är också första gången han gestaltar kvinnliga karaktärer. Den första han skrev var den genuint goda och empatiska Solveig:

Se hela intervjun med Karl Ove Knausgård i SVT Play eller i Babel på söndag 7 mars i SVT2 klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.