Nättidningen Bulletin startades i slutet av december 2020 av ekonomen och debattören Tino Sanandaji, entreprenören Pontus Tholin och de erfarna publicisterna Thomas Gür och Paulina Neuding. Neuding blev också tidningens första chefredaktör och på kort tid lockade Bulletin till sig en rad profilerade opinionsbildare från högerkanten, bland annat Alice Teodorescu Måwe, Per Gudmunson och Ivar Arpi.
Men ganska omgående börjar det storma kring sajten. Här är alla turerna:
Konflikterna
Efter två månader avgår Paulina Neuding som chefredaktör. Enligt tidningen Journalisten beror det på ett bråk där tidningens vd ska ha publicerat en krönika utan chefredaktörens godkännande och som Neuding sedan avpublicerat. I februari tar Ivar Arpi över som chefredaktör för Bulletin.
Plagiaten
I februari avslöjar Dagens Nyheter att över 20 av sajtens artiklar var kopierade och plagierade pressmeddelanden och texter från andra nyhetsmedier utan hänvisning till källa. Dåvarande och nytillträdde chefredaktören Ivar Arpi förklarar plagiaten som ett misstag och att fel person satt på fel plats. Tino Sanandaji skriver ett öppet inlägg på Facebook och menar att plagiaten berott på “en oerfaren journalist med bristfälligt ledarskap”.
Avhoppen
I mars kräver redaktionsledningen att företagets vd avgår och att styrelsen ombildas och en inspelning från ett digitalt redaktionsmöte sprids i flera medier. Samma månad meddelar medgrundaren Thomas Gür att han lämnar Bulletin, några dagar senare följer flera ur redaktionsledningen efter, bland annat Ivar Arpi och Alice Teodorescu Måwe. Även vd Pontus Tholin lämnar sin post och återgår till att vara ekonomisk ansvarig för nättidningen. I september lämnar Tholin styrelsen.
De ekonomiska problemen
Enligt uppgifter till Expressen ska nättidningens ekonomi vara hårt pressad. För att lösa tidningens ekonomiska problem ansöker man om driftstöd, som skulle kunna täcka 40 procent av sajtens rörelsekostnader.
I november 2021 skickar Pontus Tholin ett betalningsföreläggande till Kronofogden. Enligt honom har Bulletin AB inte betalat ut hans lön och flera personer som Kulturnyheterna varit i kontakt med uppger att de inte fått löner eller arvoden utbetalade av Bulletin vid något tillfälle. Något som Bulletins medgrundare och nuvarande styrelseordförande Tino Sanandaji tillbakavisar.
Miljoner i presstöd – polisanmälan
Trots stora skulder får Bulletin i december åtta miljoner i presstöd av Myndigheten för press, radio och tv. Fem miljoner för 2022 och drygt 3 miljoner retroaktivt för 2021.
Kort därefter polisanmäler den före detta vd och medgrundaren Pontus Tholin, nättidningens ledning för grovt bedrägeri, då han anser att man lurat till sig skattemedel genom att lämna in falska uppgifter till MPRT för att få driftstöd.
Konkursförhandlingar
I slutet av januari 2022 lämnade entreprenören Pia Ribbhammar, som varit långivare till tidningen, in en konkursansökan på en miljon kronor som hon menar att tidningen inte återbetalat. Bulletins styrelseordförande och ena huvudägare Tino Sanandaji menade dock att Pia Ribbhammar har skänkt pengarna till sajten.
Klockan 11 på fredagen meddelar tingsrätten sitt beslut.
I klippet får du en sammanfattning av de tidiga turerna kring Bulletin.