Marika Lagercrantz, ordförande för Klys. Foto: TT

Kulturarbetare oroliga för Arbetsförmedlingen Kultur Medias framtid

Uppdaterad
Publicerad

I M och KD-budgeten som antogs i riksdagen innan jul stod det klart att Arbetsförmedlingen väntas få mindre pengar under 2019, något som oroar Sveriges kulturarbetare då det kan leda till nedskärningar inom Arbetsförmedlingen Kultur Media.

– Arbetsförmedlingen Kultur Media har betytt oerhört mycket, säger Marika Lagercrantz, ordförande för Klys.

Det var i samband med att M och KD-budgeten antogs som det stod klart att Arbetsförmedlingen är en av de myndigheter som väntas få mindre pengar under 2019 och som en konsekvens av det kan komma att behöva dra ner betydligt på personalstyrkan.

”Har betytt oerhört mycket”

I ett öppet brev till Arbetsförmedlingens högsta ledning uttrycker Klys, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, oro över utvecklingen som kan innebära bantade resurser till Arbetsförmedlingen Kultur Media.

– Vi är alla frilansare och man vet inte alltid om man har jobb nästa månad. Det är en väldigt svår och komplex situation. I möten med myndigheter faller vi ofta mellan stolarna eftersom det saknas kunskap om vår arbetssituation. Arbetsförmedlingen Kultur Media har den kunskapen, och det har betytt oerhört mycket för gruppen kulturskapare, säger Marika Lagercrantz, ordförande för Klys som samlar drygt 30 000 yrkesverksamma kulturskapare och driver frågor inom bland annat kulturpolitik och arbetsmarknadsfrågor.

Stora ekonomiska skillnader

I den konstnärspolitiska utredning som kulturdepartementet lade fram förra året, Konstnär – oavsett villkor?, konstateras att situationen för Sveriges kulturskapare är mycket svår. Inkomstutvecklingen för en konstnär ligger långt under befolkningens inkomstutveckling och många konstnärer kan inte försörja sig på sitt konstnärskap.

Även en rapport från Konstnärsnämnden från 2016 visar på ekonomiska klyftor mellan kulturarbetare och övriga yrkesgrupper. Mellan 2004 och 2014 har medianlönen för kulturarbetare ökat med 4 procent jämfört med 18 procent för övriga förvärvsarbetande yrkesgrupper.

Att skära ner på Arbetsförmedlingen Kultur Medias verksamhet kommer inte bidra till att kulturarbetares förutsättningar blir bättre och det, menar Marika Lagercrantz, leder i förlängningen till att kulturlivet urholkas.

Måste försvara vårt kulturarv

– Vi måste försvara det som blir vårt kulturarv och det är de nu levande konstnärerna. Vi måste se till att det finns sätt för våra konstnärer att leva, säger Marika Lagercrantz.

2016 tillsatte regeringen en utredning som ska undersöka hur Sverige kan upprätthålla en välfungerande arbetsmarknad med hög sysselsättning, bland annat med utgångspunkt i hur Arbetsförmedlingens uppdrag kan utformas. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.