• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Riksutställningar läggs ned i vår, vilket möts av kritik från delar av museisverige. Foto: TT

Kritik mot nedläggning av Riksutställningar

Publicerad

Lägg ned Riksutställningar och inordna myndigheten under Riksantikvarieämbetets verksamhet – det var ett av förslagen i den kulturbudget som i dag presenterades. Men förslaget får kritik av delar av museisverige.

Förslaget, som ingår i den kulturbudget som i dag presenterades av demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke, innebär att Riksantikvarieämbetet tar över Riksutställningars uppdrag att främja utveckling och samarbete inom utställningsområdet för Sveriges museer från och med den 1 juni 2017.

Alice Bah Kuhnke: ”Investering i verksamheten”

I en kommentar till Kulturnyheterna säger Bah Kuhnke att nedläggningen av myndigheten inte kommer att leda till att några arbetstillfällen försvinner.

– Det kommer att innebära att Riksutställningar uppgår i Riksantikvarieämbetet och utifrån den plattformen får mer möjligheter. Jag ser det som en investering i verksamheten. Gotland, som framförallt berörs, är ett prioriterat område för regeringen, och det är inga jobb som försvinner i och med det här.

”Kompetensstöd faller bort”

Men förslaget att lägga ned Riksutställningar tas inte emot med öppna armar av alla delar av museisverige.

Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef för kulturutvecklingen på Region Gävleborg, nämner länsmuseet Gävleborg som ett exempel på ett museum som haft nytta av Riksutställningars kompetens.

Och enligt Carin Palmqvist Isaksson kan nedläggningen av Riksutställningar nu leda till ett försämrat stöd till museerna.

– I och med nedläggningen av Riksutställningar faller delar av kompetensstödet till museer bort.

”Måste hitta andra samarbetsformer”

Även Anders Johnsson, museichef på Länsmuseet i Gävleborg, säger till Kulturnyheterna att nedläggningen av Riksutställningar kan leda till att verksamheten påverkas negativt.

– Vi har kunnat ta stöd från dem i ett antal frågor när vi utvecklat verksamheten. Nu måste vi kanske hitta andra samarbetsformer.

”Oklart hur verksamheten påverkas”

Exakt hur nedläggningen och den efterföljande processen att föra in verksamheten under Riksantikvarieämbetet kommer att se ut är ännu oklart, enligt Jesper Tammilehto, ställföreträdande generaldirektör på Riksutställningar.

– Vi vet ännu inte vilka uppgifter som kommer att inordnas under Riksantikvarieämbetet, det vet vi först i januari. Uppgifterna är ännu inte klara och vi vet ännu inte vilka som kommer att påverkas.

”Några tycker att det är tråkigt”

Enligt Jesper Tammilehto gäller det nu att vänta och se vad förslaget kommer att leda till, samtidigt som han understryker att man för en dialog med Riksantikvarieämbetet.

– Några tycker att det här är tråkigt, men regeringen trycker ju på att museiverksamheten är viktig. Vi kommer att föra en dialog med riksantikvarieämbetet och kulturdepartementet för att får reda på hur förslaget kommer att påverka vår verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.