I kursen projection mapping får Kungliga Konsthögskolan hitta kreativa lösningar för undervisningen. Foto: SVT

Balkongkonst och slöjdkit när konsthögskolorna går över till distans

Publicerad

Under våren brukar det vara febril aktivitet på landets konsthögskolor där studenter arbetar hårt inför vårutställningarna som kan vara viktiga för den fortsatta konstkarriären. Men i år blir det inga vårutställningar. Istället är det distansundervisning som gäller. Men hur gör man något så praktiskt som konst på distans?

Kungliga Konsthögskolan har stängt dörrarna, adjunkterna Åsa Andersson Broms och Robert Brečévić ska bara hämta utrustning för den kommande kursen i projection mapping, en teknik där video projiceras på olika tredimensionella ytor, en känd konstnär som arbetar med tekniken är Tony Oursler.

Undervisningen ska nu mest ske digitalt, men kanske kan studenter och lärare ses och projicera i små grupper, på långa avstånd, utomhus. Kanske ska de projicera i skogen. Idéerna är många.

– Balkonger och fönster har blivit ett intressant offentligt utrymme, så vi funderar på att använda det för att kommentera den specifika tid vi lever i. Kanske ska vi kasta ut bilder från fönster och balkonger på de byggnader som numera utgör våra ”safe havens”, säger Robert Brečévić.

Diskbänk blir arbetsbänk

Men inte alla konstformer går lika bra att anpassa till en märklig verklighet. Skulptursalen till exempel står nu övergiven. Det är som ett hack i tiden här, med spår av avbruten aktivitet. Också på Konstfack och HDK Valand är det ödsligt nu.

– Men våra lärare och studenter är otroligt kreativa, de har redan hittat på små kit med grundmaterial och instruktioner som studenter får med sig hem så att de kan använda diskbänken som arbetsplats, säger Maria Lantz, rektor på Konstfack.

Även med vårutställningarna får konstskolorna nu vara kreativa. Kanske går de att skjuta upp till hösten, kanske kan de visas digitalt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.