Konstnärernas Riksorganisation, KRO, har granskat hur mycket pengar Sveriges 290 kommuner lägger på kultur per person och år. Skillnaderna mellan kommunerna är stora. Skellefteå, Göteborg och Sigtuna är de kommuner som satsar mest pengar per år och invånare och även de som ser till att tillgängliggöra kulturen för så många som möjligt.
– De här kommunerna har satsat på enprocentregeln och de ersätter konstnärer korrekt efter MU-avtalet när de medverkar vid utställningar. De har också en bra kulturskola och tar in kulturen i sin samhällsplanering, säger Katarina Jönsson Norling, KRO:s ordförande.
Storstäder satsar mest
I enkäten som KRO skickat ut till landets 290 kommuner, visar det sig att sju av de tio kommuner som satsar mest på bild- och formkonst är storstäder eller större städer. Men det finns även små kommuner som har ett genomgående konsttänk. Emmaboda och Vara är exempel på detta.
– I små kommuner hänger det ofta på en person som har kunskap om konst. När den personen slutar försvinner kunskapen för hela kommunen. I En större kommun finns det ofta fler som är kunniga och kunskapen samlad, säger Katarina Jönsson Norling.
Kommunerna Nordanstig, Högsby och Götene satsar minst pengar per person och år på kultur i landet.
– I många kommuner tänker man inte in konsten och kulturen i samhällsplaneringen, man är inte medveten om hur man ska göra det, säger Katarina Jönsson Norling.
En fjärdedel tillämpar
I KRO:s granskning kom man också fram till att endast vart fjärde kommun konsekvent tillämpar den så kallade en-procentsregeln.
– Det förvånade mig att så få använder en-procentsregeln konsekvent. Regeln är ett demokratiskt sätt att se till att så många som möjligt får ta del av konst. Även de som annars inte går på konstmuseum. Kommunerna kunde vara mycket bättre på detta, säger KROs ordförande Katarina Jönsson Norling.
Av landets 290 kommuner har 198 påbörjat KRO:s enkät, men alla kommuner har inte svarat på alla frågor. Svarsfrekvensen på enkäten är 68%.