Sara Berner Bengtsson, ordförande för Galleriförbundet. Foto: SVT/Martin Ekelin

Konstgalleriernas nödrop: Värsta krisen på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

En förutsättning för en levande konstscen är galleristerna som hittar, visar och säljer konst. Men många hade det tufft redan innan coronakrisen, och till hösten riskerar flera konstgallerier att slås ut helt.

– Vi går alla på sparlåga för att försöka överleva. Det är den värsta kris vi sett under de 30 år vi funnits, säger galleristen Marina Schiptjenko.

De flesta svenska konstgallerier som är anslutna till Galleriförbundet har behövt permittera personal. Ansedda Galerie Forsblom stänger sin Stockholmsfilial och fokuserar på verksamheten i Helsingfors. Och fler gallerier riskerar att följa efter.

– Hela branschen är hårt drabbad. Många kanske klarar sig några månader, men i höst kan det bli ansträngt. För varje galleri som försvinner drabbas i snitt 20 konstnärer, säger Sara Berner Bengtsson, ordförande för Galleriförbundet.

Coronapandemin

– Jag känner stor oro. Utan galleri har man ingenting som konstnär... det är ens kanal för att nå ut, säger konstnären Per B. Sundberg.

Efterlyser riktat stöd

Galleriförbundet uppmanar offentliga aktörer med en budget för konstinköp att inte vänta utan köpa nu när behovet är akut. De efterlyser även statligt stöd: öronmärkta pengar till institutioner som kan handla konst och hålla gallerierna vid liv under den värsta krisen.

– Utan gallerierna kan det inte komma fram någon konst. Försvinner de – vilket mycket väl kan hända – så hotas konstvärlden av en systemkollaps, säger Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist, som dock tror att de stora gallerierna överlever.

– Men de små gallerierna som ofta visar debutanter, vilket de större ogärna gör, det är de som behöver hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet