Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du koll på den knutna näven som politisk symbol. Foto: Evan Vucci

Konstkritikern om historien bakom Trumps knutna näve

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på Donald Trump med blodigt öra och knuten hand beskrivs som både historisk och ikonisk. Den knutna näven är en välbekant politisk symbol, men vad har gesten egentligen för historia?

När kulan träffar Trumps öra har han sinnesnärvaro nog att höja handen till en knytnäve och ropa ”fight!”. Han har senare sagt att han förstod att hela världen såg på, att ögonblicket var historiskt. Gesten med den knutna näven har en lång historia som politisk symbol.

– Historiskt sett så är den knutna näven kopplad till politiska rörelser på vänsterkanten, säger Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist och utvecklar:

Skottlossning mot Donald Trump

– Den dök upp i början på 1800-talet redan vid franska revolutionen och var väldigt vanlig i början av 1900-talet, till exempel hade tyska kommunistpartiet det i motsats till nazismen och Hitlerhälsningen.

Men senare har näven använts i direkt motsatta sammanhang, och betydelsen har över tid blivit mer generell eller diffus.

I videon kan du följa den knutna nävens resa som politisk symbol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning mot Donald Trump

Mer i ämnet