Carl Fredrik Reuterswärd bredvid verket ”icke-våld”. Foto: TT

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd har dött

Uppdaterad
Publicerad

Mannen bakom den berömda och symboliska revolvern med knut har avlidit 81 år gammal, uppger Sydsvenskan.

Utanför FN-högkvarteret i New York står en bronsskulptur av en pistol med en knut på pipan. Skaparen till statyn med namnet ”Non violence” är konstnären Carl Fredrik Reuterswärd. Inspirationen uppstod i sorgen efter att John Lennon mördats utanför sin lägenhet i New York 1980.

”Jag fylldes av bitterhet och vrede, och satte omedelbart igång med att skapa en symbol för John Lennon och för alla andra som blivit offer för dessa lönnmördare”. Så beskriver Reuterswärd hur idén till verket, som kom att bli hans allra mest kända, föddes.

Verket, som blivit något av en fredssymbol, finns också i flera upplagor runt om i världen, bland annat i Los Angeles, Göteborg, Malmö, Borås och i hans hemstad Landskrona, där revolvern har en dubbelknut på pipan. I Landskrona finns sedan 2011 även verket, i form av en röd skorsten med knut, NON CO2 på taket till kraftvärmeverket i staden.

Avantgardistisk och internationellt erkänd

Carl Fredrik Reuterswärd föddes 1934 och började studera konst i Paris 1951 för konstnären Fernand Léger. Han studerade även vid konsthögskolan i Stockholm och blev så småningom professor i måleri vid Kungliga Konsthögskolan.

I början av sin konstnärliga bana ägnande sig Reuterswärd främst åt måleri. Senare gick han över till skulptur men överskred också genregränser genom att skriva poesi och engagera sig i teater och en rad happenings. Reuterswärd utgav fyra avantgardistiska diktsamlingar.

Han har ibland kallats för nydadaist och lekte ofta med ord, humor och bildkombinationer, bland annat i sviten ”Interlettre” som består av tolv skulpturer. Skulpturerna utgörs av mellanrummet som finns mellan bokstäverna i alfabetet. Verket har bland annat beskrivits och analyserats av Susan Sontag i boken ”The Unseen Alphabet” från 1983.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.