MU-avtalet har funnits i fyra år och ska se till att konstnärer får betalt både för sin utställning och sin arbetstid. Men färre än hälften av de museer och konsthallar som har svarat på Kulturrådets enkät följer MU-avtalet.
Det innebär att det kan bli svårt för konstnärer både att försörja sig och att ställa ut.
– Bild- och formkonstnärer är de lägst betalda konstutövarna i Sverige, inom alla olika kulturområden. De har väldigt dålig lön jämfört med befolkningen med samma utbildning. Det är en av konsekvenserna, säger Bongi MacDermott, handläggare på Kulturrådet.
”Yrkesmässigt och personligt förödande”
– Konsekvenserna är, både yrkesmässigt och på ett personligt plan, förödande, säger konstnären Frida Yngström.
Yngström är även styrelseledamot i Konstnärernas riksorganisation. Hon ska snart ställa ut på det kommunala Galleriet hörnan i Falun, som inte är anslutet till MU-avtalet.
Det betyder att Yngström får 2000 kronor för att täcka delar av materialkostnaderna, men har jobbat gratis i flera veckor.
– Jag är lite förvånad över att jag tackde ja, för jag har tänkt flera gånger att jag aldrig skulle ställa ut om inte utställningsplatsen följer MU-avtalet. Men jag har en väldigt soft spot för Falun och Borlänge och jag älskar det här galleriet.
”En eftersatt verksamhet”
Konstnären försökte få till bättre villkor, men fick nej direkt.
– Jag försökte föreslå att vi skulle titta på MU, och utställningsarrangören sa nej. Men jag kanske borde ha tagit upp det några gånger till. Jag vet inte.
Staffan Nilsson (S), ordförande i Faluns kulturnämnd, säger att konstnärernas ersättning inte är prioriterad:
– Vi har helt enkelt inte råd. Vi har gjort olika prioriteringar och satsningar. Så småningom kommer också den här biten in i vår prioritering. Men jag kan villligt erkänna att det här är en eftersatt verksamhet, just det här med utställningsersättning.
Ni beställer alltså ett jobb som ni sedan inte betalar för?
– Ja, det kan man faktiskt säga. Och det får vi väl skämmas lite för, säger Staffan Nilsson.
Bongi MacDermott, handläggare på Kulturrådet, berättar vad som är mest uppseendeväckande bland svaren som man har fått via enkäten:
– Det mest uppseendeväckande är att det fortfarande finns statliga arrangörer som inte tillämpar MU-avtalet. Sen är det också ganska förvånande att det är så få kommunala utställningsarrangörer som tillämpar MU-avtalet. De har ändå offentlig huvudman, säger handläggaren.
Reportrar: Lydia Farran-Lee & Karin Bökman
Foto: Henrik Norrsell
Klippning: Åsa Wendel