Konstverk på utställningen täcks över efter anklagelser om antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Sedan konstutställningen Documenta öppnade i tyska Kassel i helgen så har ett av verken fått kritik för att visa upp antisemistiska stereotyper. Nu har målningen täckts över.

Konstverket ”People's justice” från 2002 av det indonesiska konstkollektivet Taring Padi har mött kritik från både politiskt håll och från representanter för judiska organisationer.

Det handlar om en stor collagemålning som bland annat visar soldater med texten ”Mossad” på hjälmen, vilket är namnet på den israeliska underrättelsetjänsten. Vissa av soldaterna har grisansikten, och bakom dem syns en man som av många beskrivits som en judisk karikatyr, med huggtänder, skruvlockar, cigarr i munnen och SS-symbol på hatten.

Kritiserats av kulturministern

Den israeliska ambassaden i Tyskland skrev på Twitter att Documenta visar propaganda i Goebbelsk stil och att verket borde tas bort omedelbart.

– Målningen som det handlar om har ett entydigt antisemitiskt bildspråk. I det här fallet har gränsen för den konstnärliga friheten överskridits, säger Tysklands kulturminister Claudia Roth i ett uttalande.

”People's justice” har visats på flera håll i världen tidigare, men aldrig i Europa. Konstkollektivet Taring Padi skriver i ett uttalande på Documentas hemsida att tavlan refererar till välkända symboler inom indonesisk politik, och att grisar och råttor är ett sätt att skildra den indonesiska makten och militären. De skriver att konstverket inte har något med antisemitism att göra, och att de beklagar om detaljer på tavlan har tolkats på ett annat sätt än det var tänkt.

Fått kritik på förhand

Det är konstnärskollektivet Ruangrupa som kurerar årets utställning, som omfattar omkring 1500 konstnärer. Redan innan utställningen öppnade har frågan om antisemitism varit på tapeten, eftersom man bjudit in aktivister som av en del tyska organisationer klassas som antisemitiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.