Besökare på Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter fri entré-reformen: Kraftig besöksökning men ansträngd situation

Uppdaterad
Publicerad

Fri entré-reformen som infördes våren 2016 har fungerat bra och antalet besökare har ökat kraftigt. Men reformen har också inneburit en mer ansträngd situation för de 18 museernas personal och lokaler, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.

– Några museer upplever att de har fått problem med att få ekonomin att gå ihop, säger revisionsdirektör Lena Lakso till Kulturnyheterna.

Våren 2016 återinfördes fri entré på landets 18 statliga museer. Syftet var att locka fler besökare och nya grupper till att söka sig till de centrala museerna. Men när Riksrevisionen granskar hur reformen fungerat framkommer att regeringens kompensation på 80 miljoner för uteblivna entréavgifter inte varit tillräcklig.

– De flesta museer har kunnat hantera det inom givna budgetramar. Men sen finns det några museer som upplever att de har fått problem med att få ekonomin att gå ihop och de har också äskat extra medel för just sådana här merkostnader: slitage, bevakning, lokalvård till exempel, säger revisionsdirektör Lena Lakso som lett granskningen.

Fler besök än innan reformen

2016, året reformen infördes, ökade besöken till fri entré-museerna med närmare 50 procent jämfört med året innan. Därefter har besöken mattats av – men publiktillströmningen är fortfarande högre än före reformen, skriver Riksrevisionen i sin granskning.

Men den ökande besökstillströmningen har också lett till fler museivärdar och vakter, större personalomsättning och högre sjukfrånvaro.

– Risken på lång sikt är ju att andra verksamhetsgrenar blir lidande. Fri entré är ju en av de större reformerna inom det kulturpolitiska området under de senaste åren och därför tyckte vi att det var relevant att titta på den här reformen, säger Lena Laakso.

Riksrevisionen: Vill se tydligare mål

Riksrevisionen konstaterar också att syftet med reformen varit otydligt för vissa museer. De poängterar därför att de framöver vill se tydligare mål och uppföljningar med den fria entrén.

– Vi vill att man säkerställer att fri entré inte riskerar att påverka museernas övriga verksamhet negativt på sikt, säger Lena Laakso.

Museerna som omfattas av fri entré-reformen

Moderna museet i Stockholm och Malmö

Nationalmuseum

Naturhistoriska riksmuseet

Statens centrum för arkitektur och design (ArkDes)

Statens försvarshistoriska museer: Armémuseum och Flygvapenmuseum

Statens historiska museer: Hallwylska museet, Historiska museet, Kungliga Myntkabinettet, Livrustkammaren och Skoklosters slott

Statens maritima och transporthistoriska museer: Marinmuseum och Sjöhistoriska museet

Statens museer för världskultur: Världskulturmuseet, Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.