• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Artister med miljoninkomst fick stödpengar – nu ändras reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Det krisstöd på 70 miljoner kronor som Konstnärsnämnden fördelade till artister och konstnärer på grund av coronakrisen har väckt kritik då även artister med miljoninkomster på sina bolag kunnat få upp till 50 000 kronor för att täcka inkomstbortfall. Men när 20 nya miljoner går att söka efter sommaren ändras kraven. 

– Den stora skillnaden är att det är borttaget med intäktsbortfall. Vi kommer att titta utifrån det vi lärt oss av den här perioden och se om det var några grupper som behöver särskilt stöd nu och framåt, säger Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden och nämner särskilt området bild och form. 

Artister med miljoninkomster via sina bolag har kunnat få upp till 50 000 kronor för att täcka inkomstbortfall under pandemin eftersom ekonomiska behov inte varit en del av urvalskriterierna – något som väckt kritik.

Coronaviruset och kulturen

När kriterierna görs om är det alltså kravet på uteblivna intäkter som lyfts bort. Istället kommer konstnärlig kvalitet och ekonomiskt behov stå i centrum när de ytterligare 20 miljonerna i krisstöd går att söka efter sommaren.  

Ändå menar konstnärsnämnden att kritiken delvis varit missriktad.

– Utifrån det att vi skulle gå på bevisbara intäktsbortfall, så har alla som har sökt och haft regelrätta kontrakt eller bevisat att de haft avtal, fått stödet. Den lilla del som journalister har lyft är runt 30 personer, alltså runt 1,7 procent av de som har fått medel, säger Anna Söderbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet