Foto: TT

Det här läser Sveriges grövst kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Dagens juridik har tillsammans med Kriminalvården tagit fram sin årliga lista över vilka böcker intagna på Sveriges tyngsta anstalter helst läser.  

Det är främst böcker som på olika sätt berör brottslighet och kriminella nätverk som har lånats ut i år på anstalterna Kumla och Halls fängelsebibliotek, rapporterar Dagens juridik.

I topp ligger Diamant Salihus bok “Tills alla dör”, som handlar om kriminella gäng och konflikten kring Järvaområdet i norra Stockholm.  

– Det gör mig stolt och tacksam. Jag tror att de som avtjänar straff kan relatera till det som skrivs, för att de antingen levt det livet eller känner någon som gjort det, säger han.

”Lilla Chicago” på bronsplatsen

Cyril Hellman har tillsammans med Ali Khalil skrivit boken ”Lilla Chicago”, som är den tredje mest lästa boken på Kumla och Hall.

Boken bygger på Ali Khalils liv om hur han tidigt drogs in tung kriminalitet som kulminerade i den uppmärksammade massakern på Vår krog och bar i Göteborg. Hellman berättar om hur hans eget litteraturintresse väcktes när han satt häktad en helg i tonåren.

– Jag är stolt och hedrad, men sen är det kanske inte just mina skrivfärdigheter som gör boken populär. Boken är verklighetsbaserad och berättar om vår samtid, säger Cyril Hellman.

1500-talsklassiker och börstips

“Fursten” av Niccoló Machiavelli kom på elfte plats trots att den skrevs redan på 1500-talet.

Även en och annan självhjälpsbok har letat sig in på listan. Bland andra träningsboken “Solitary fitness” av Charles Bronson, “Spelet : En inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap” av Neil Strauss och “Haja börsen med börshajen” av Andra Farhad och Frida Söderlund. 

– När vi skrev boken ville vi rikta oss till en bred publik och få människor som tidigare inte känt sig inkluderade på kapitalmarknaden att börja göra det. Därför är det jättekul att hamna på den listan, säger Andra Farhad.

Hör Cyril Hellman prata om att hans bok ”Lilla Chicago” är med på listan i klippet ovan.

De mest lånade böckerna på anstalterna Kumla och Hall:

1. Diamant Salihu – Tills alla dör 

2. Jani Pirttisalo Sallinen och Mathias Ståhle – Vapensmederna 

3. Ali Khalil och Cyril Hellman – Lilla Chicago 

4. Lasse Wierup – Gangsterparadiset 

5. Robert Green – The 48 laws of power 

6. Johanna Bäckström Lerneby – Familjen 

7. Ann Törnkvist – Följ fucking order 

8. Gregory David Roberts – Shataram 

9. Janne Raninen – Bakom murarna 

10. Jacob Härnqvist – Gangsterliv 

11. Machiavelli – Fursten 

12. Baris Kayhan – Nätverket 

– . Hanif Azizi – Förortssnuten 

14. Robin Sharma – Munken som sålde sin Ferrari 

– . Charles Bronson – Solitary Fitness 

16. Mira Hjort Klingberg – Hemtjänstmaffian 

17. Per Danielsson – Miraklet på Bellavista 

18. Neil Strauss – Spelet 

19. Joakim Palmkvist – Den undre världen 

-. Andra Farhad och Frida Söderlund – Haja börsen med börshajen 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.