”Det handlar om att visa största möjliga hänsyn till brottsoffer”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s krimreporter Åsa Erlandsson har varit med och gjort granskningen av Rättegångspodden. Hon menar att poddarnas arbetssätt skiljer sig från traditionella mediers.

– Rättegångspodden kallar sig själva för transparenta men i själva verket är det ofiltrerat, säger hon.

Åsa Erlandsson är kriminalreporter på SVT. Hon är en av de som gjort granskningen av Rättegångspodden där man pratat med flera berörda familjer.

Vad har de anhöriga reagerat så starkt på?

– De reagerar på att de inte fick veta någonting, att ingen har pratat med dem. De har känt sig utlämnade, uthängda och respektlöst behandlade. De har berättat att det är som att återuppleva sitt trauma, säger Åsa Erlandsson.

Traditionella medier får stundvis också kritik för sensationell rapportering kring brottsoffer. Men Åsa Erlandsson menar att poddarnas arbetssätt skiljer sig från traditionella mediers.

– Traditionella medier förhåller sig till det pressetiska systemet, som innebär att man upprätthåller en etik också för att förhindra att lagstiftaren går in och stryper möjligheten att rapportera. Det handlar om att visa största möjliga hänsyn till brottsoffer, vara försiktig med namnpubliceringar och noga överväga bildpubliceringar. Rättegångspodden kallar sig själva för transparenta men i själva verket är det ofiltrerat.

Se hela intervjun med Åsa Erlandsson i klippet ovan.

Se Nils Bergmans svar på kritiken här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.