Mellan 1962 och 2000 dök ”Fråga Lund” upp i rutan med jämna mellanrum.
En panel pålästa – traditionellt med anknytning till Lunds universitet, därav namnet – besvarar vetenskapliga frågor.
När programmet dammas av efter 16 år, är Kristian Luuk programledare. Under seriens gång lånar han stundtals ut sin egen kropp och själ för att illustrera experimenten.
– Jag tycker att det var helt sjukt att bli berusad på femtio meters djup. Man blir det av kvävesammansättningen på något sätt. Kväveberusad, säger han.
Låg på observation
– Jag satt i en tryckkammare med rigorös säkerhetsordning och en läkare. Sedan skickade de ner mig på femtio meters djup och jag blev pruttfull. Sedan kom jag upp till ytan igen och var helt nykter. Inte bakis alls, för jag hade ju inte druckit någon alkohol. Det var superflummigt faktiskt.
Fick det några som helst konsekvenser?
– Jag fick syrgas när jag kom upp och så fick jag ligga kvar på observation. De kollade att jag inte fått dykarsjuka.
Fråga-svar-programmen är fortsatt skojiga och behövda, tycker Kristian Luuk.
– En väldigt barnslig fråga kan ge en väldigt intressant diskussion. Man får lära sig massa, typ, om man bara får äta en sak i resten av sitt liv, vad skulle man äta då?
Vad skulle man äta då?
– Det får man se om man kollar på programmet.
Avokado?
– Den var med, det var den.
Behövs vetenskapsprogram
I den googlingsbara kunskapens tidevarv är relativismen stor och faktoiderna många. Därför kan Fråga Lunds återuppståndelse i SVT behövas, tror Armita Golkar, doktor i psykologi vid Karolinska institutet i Stockholm och medlem i Fråga Lunds expertpanel.
– Människor är precis lika nyfikna som förr, fast att vi har Google. Information är mer tillgänglig än någonsin, men information omvandlas inte automatiskt till kunskap. Skillnaden mellan information och kunskap kan vi förhoppningsvis synliggöra i ett sådant här program. Vi kan inte ge ett helt uttömligt svar på alla frågor, men vi, som faktiskt kan ämnet, kan filtrera informationen, säger hon.
Kristian Luuk har goda förhoppningar om att Fråga Lund kan ge ”ringar på vattnet” i kunskapssamhällets hav.
– Vi kanske kan inspirera någon att börja plugga någonting och någon annan att åka på en resa. Det är ändå det SVT ska pyssla med!