Kort efter Sara Danius dramatiska sorti från Svenska Akademien under torsdagen formerades hashtaggen #knytblus i sociala medier. Ett upprop till stöd för den nu avhoppade ständiga sekreteraren, där hundratals personer fotograferade sig iklädda Danius signaturplagg. Flera av dessa såg en politisk orättvisa i att skandalen kring den så kallade Kulturprofilen slutade med att två kvinnor fick lämna Akademien – och manade till feministisk kamp.
Bland dessa fanns flera ministrar, däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
”En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag. Vi går tillsammans”, skrev Bah Kuhnke på Instagram dagen efter avhoppet, iklädd just knytblus.
”Ett upprörande tilltag”
Utspelet har fått en del glada tillrop i sociala medier, men även hård kritik eftersom ministern tar ställning i en känslig fråga. ”Det är skillnad på privatpersoner och statsråd. Det är både ovärdigt och konstitutionellt omdömeslöst”, skrev bland annat Expressen i en osignerad ledarartikel.
Nu får kulturministern hård kritik av ledamoten Kristina Lugn för sitt ställningstagande:
”Jag tycker – det är väl? – ett oerhört upprörande tilltag av en kulturminister. Hon har inte ens försökt få faktaunderlag, såvitt jag vet. Det måste – förhoppningsvis – vara ett allvarligt tjänstefel”, skriver Lugn i ett mejl till Kulturnyheterna.
Kristina Lugn har även skickat ett mejl till regeringskansliet där hon ifrågasätter Bah Kuhnkes ställningstagande för Danius. Hon har dock inte fått något svar, enligt henne själv.
”Hur blev det möjligt att en minister tar initiativet till den s k knytblusprotesten, uppenbarligen utan att ha tagit reda på vad som hänt?”, skriver Lugn bland annat i mejlet.
Kritisk mot narrativet
Kristina Lugn var en av de ledamöter som inte ville att Katarina Frostenson skulle uteslutas efter anklagelser om jäv och att ha läckt nobelpristagare. Lugn uttrycker i likhet med ledamoten Jayne Svenungsson skepsis mot det narrativ som nu tagit form runt konflikten, att det skulle röra sig om en feministisk fråga där män ställs mot kvinnor.
Lugn menar också att Bah Kuhnke genom sitt utspel bedriver ”en opinionsbildande kampanj” mot bland annat henne själv, något hon beskriver som mobbning:
”Jag är också en kvinna, om ni inte märkt det. Jag tror att det är meningslöst att jag försöker svara på frågor när den ledande folkvalda makthavaren agerar på det sättet”.
I en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna under tisdagsmorgonen avböjer Alice Bah Kuhnke via sin pressekreterare att kommentera Kristina Lugns kritik.