Alien: Romulus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du Kristoffer Viitas recension av Alien: Romulus. Foto: 20th Century Studios

Kristoffer Viita recenserar Alien: Romulus

Uppdaterad
Publicerad

”Den perfekta organismen” inkuberar, spetsar och fräter sönder prekära ungdomar med ohämmad brutalitet. ”Alien: Romulus” uppdaterar monstret från yttre rymden för en ny generation, tycker filmkritiker Kristoffer Viita.

Året är 2142 och rymden är skitig igen. Särskilt för kidsen som knegar på Weyland Industries gruvkoloni, på en planet med noll soltimmar per år. Cailee Spaeny briljerar i rollen som Rain, med ledsna ögon efter föräldrar som dött av slitjobbet. Hon tar ensam hand om Andy, en android med begränsad hjärnkapacitet utöver pappaskämt. En smart påminnelse om Rains undermedvetna familjetrauma, som ger ett extra lager av sorg till hennes roll som beskyddande storasyster över den syntetiske lillebrodern. Titeln ”Romulus” refererar till mytologin om romarrikets förste kung som mördade sin broder Remus – båda söner till krigsguden Mars.

Regissören Fede Alvarez påminner således både om Weyland industries imperialistiska storhetsvansinne, inte olikt våra samtida tech-feodalherrar – och utforskar syskonrelationer enligt den freudianska traditionen i ”Alien”-seriens DNA.

”Romulus” utspelar sig mellan ”Alien” (1979) och ”Aliens: Återkomsten” (1986) och Alvarez blinkar till föregångarnas tydliga klassperspektiv, där arbetare och marinkårssoldater utnyttjades av ”bolaget” för usel lön och blev snacks för xenomorphen. Villkoren är uppdaterade för att reflektera dagens prekära generation Z: Rain har äntligen samlat på sig tillräckligt med timmar för semester, då dubblar Weyland hennes arbetskvot. Försök igen om fem år.

I rymden kan ingen höra dig strejka, så Rain och ett gäng ungdomar rymmer från kolonin, och beger sig till ”Romulus” – en övergiven rymdstation. Planen är att hämta kryokammare för en långfärdsresa och dra till en softare planet.

Stämningen växlar kvickt från oro till panik. Stationen har blivit en kupa för universums mest stryktåliga parasit, som förstås suger sig fast i ansiktet på en i gänget. Sedan vet vi vad som väntar. Den dreglande xenomorphen föds och börjar mumsa i sig människor utan nåd.

Fede Alvarez lyckas chocka och överraska med nya brutala grepp, när ungdomarna en efter en blir inkuberade, spetsade eller smälta av xenomorphens frätande syra till blod.

Alvarez har stor respekt för det som gjorde Ridley Scotts film till en klassiker samtidigt som han inte är rädd för att ta mytologin i en egen riktning. Men det är ändå hans förmåga till spänning som gör ”Romulus” till den bästa filmen i ”Alien”-serien sedan originalet.

Alien: Romulus

Regi: Fede Alvarez

Skådespelare: Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux

Speltid: 1 h 59 min

Åldersgräns: 15 år

Betyg: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.