Lawen Redar (S) är kritisk till att bibliotekarier ska omfattas av anmälningsplikten. Foto: SVT

Kritik mot förslag om att bibliotekarier ska samarbeta med Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett förslag i Tidöavtalet ska kommuner och myndigheter vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Många bibliotekarier befarar nu att de kan komma att omfattas av anmälningssplikten och Socialdemokraterna menar att förslaget går emot bibliotekslagen. 

Formuleringen i Tidöavtalet har väckt kritik både bland bibliotekarier och fackförbund. I en debattartikel i Altinget skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg att bibliotekarier riskerar att förvandlas från informationsspecialister till informanter om förslaget blir verklighet, och att allmänhetens förtroende för biblioteken kommer att trasas sönder.

I bibliotekslagen står att folkbiblioteken ska vara tillgängliga för alla och Lawen Redar (S), ledamot i Kulturutskottet, menar att förslaget går emot lagen.

– Att vi har en sån här portalparagraf i bibliotekslagen handlar om att den kulturella infrastrukturen ska vara öppen för alla. Biblioteken ska verka för yttrandefrihet, fri åsiktsbildning, information och för läsandet. Deras roll ska inte vara att vara informanter, för det skulle urholka hela grunden som det svenska biblioteksväsendet står på, säger hon.  

Vill bekämpa skuggsamhället

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att det är viktigt att ha kontroll över vilka som befinner sig i Sverige för att kunna bekämpa skuggsamhället.

”Skuggsamhället har under de senaste åren tillåtits att växa, människor utnyttjas och inte minst barn far illa. Regeringen avser vidta ett flertal åtgärder för att det ska minska. Ett exempel på detta är att titta på hur en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt skulle kunna se ut.”, skriver hon i mejlet.

– Det är helt nödvändigt att myndigheter samverkar för att råda bot på det skuggsamhälle som vi har, men jag är kritisk till att anmälningsplikten ska omfatta landets bibliotek, säger Lawen Redar (S).

Undantag ska utredas

I Tidöavtalet står att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden och att undantag från informationsplikten därför behöver utredas närmare. Direktiven för utredningen och när den ska tillsättas är ännu inte klart, skriver migrationsministern som inte vill föregripa utredningen och ge exempel på vilka som kan undantas från plikten.

Så står det i Tidöavtalet om anmälningsplikten

Lämna förslag till en ordning med informationsutbyte och anmälningsplikt mellan Polisen och myndigheter som kan antas komma i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet. Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det innebär att myndigheter som en person kan komma i kontakt med får ett ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige. Genom informationsplikten ska möjligheterna att leva i landet utan tillstånd försvåras. Det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården. Undantag från informationsplikten behöver därför utredas närmare.

Källa: Tidöavtalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.