Priset, som ska delas ut samma dag som Nobelfesten den 10 december, beskrivs som en påminnelse om att ”litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt – inte privilegier, jäv, arrogans och sexism”.
Men initiativet har sedan lanseringen väckt reaktioner.
”Litteraturen har inte till uppgift att vara god och ren, den ska vara allting. Den ska vara fri. Den Nya Akademien har andra ambitioner”, skriver Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i en krönika. I samma tidning skriver kulturjournalisten Göran Sommardal i en opinionstext att priset är ”patetiskt”.
Oklart kring vad som ska belönas
Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på Göteborgs-Posten, tycker att initiativet präglas av en oklarhet kring vad Nya Akademien egentligen vill belöna: God moralisk litteratur – eller moraliskt goda författarpersonligheter?
– Det som ses som god moral i en tid kan ju vara totalt annorlunda en annan gång, säger hon, och fortsätter:
– De skriver i sin programförklaring att de vill påvisa att litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt, och det är fina saker – men jag undrar: Är det att författaren som person ska fungera som exempel på det här, eller ska verken de skriver vara det som har alla de här fina värdeorden?
Tar priset på för stort allvar
Men Ida Ölmedal, kulturredaktör vid Expressen, tycker att den kritik som riktas mot Nya Akademien tar priset på allt för stort allvar.
– Varför skulle det vara så fel att någon startar ett eget pris? Om jag förstår det rätt ska de bara dela ut det en gång och det är inte ett allvarligt försök att sno åt sig Nobelprisets tyngd utan en aktion för att markera avstånd mot den mossighet som man ser i Svenska Akademien, säger hon.
Hon menar att kritikerna snarast missar prisets udd, att det finns en relevans som tappas bort i att kritisera det som om Nya akademien vill dela ut ett rättmätigt Nobelpris.
– Det finns i svensk kulturdebatt en upptrampad stig där man säger att kultur ska inte vara politisk eller politiserad. Man diskuterar sällan vad man menar med det. Det är skillnad mellan att försöka trycka in all kultur i en politiskt korrekt mall och att ha en politisk drivkraft, som att göra en punkig aktion utifrån ett politiskt driv att vilja förändra något, säger hon.
– I grunden är idén nyskapande och kreativ. Sen kanske de själva beskriver sitt pris lite väl gravallvarligt. Jag delar kanske inte själv fullt ut deras syn på vad som är god litteratur. Men de har inte monopol på att dela ut priser, de som inte gillar det här kan väl bara starta ett eget pris.
Nominerade Ulf Lundell kritisk
Till Aftonbladet säger Ulf Lundell, som själv är nominerad tillsammans med bland andra Kerstin Ekman, Margaret Atwood och Chimamanda Ngozi Adichie, att han inte tror att ”någon författare med självbevarelsedrift kommer ta emot det”.
Riktigt så illa torde det inte vara. Däremot är frågan vad betydelsen av priset kommer bli – och vad kommer den som tilldelas priset uppfatta det som?
– Jag tror inte att det kommer få nån större tyngd, säger Victoria Greve. Men jag tror inte heller att det kommer göra någon större skada, fortsätter hon.
– Det är lite av ett jippo. Det finns otroligt duktiga författare bland de nominerade – men jag tror inte att de kommer känna som att de fått nobelpriset.
Det var journalisten och författaren Alexandra Pascalidou som tidigare i år väckte initiativet till ett alternativt ”Nobelpris” som en reaktion på krisen inom Svenska Akademien. 117 svenska kulturpersonligheter är inblandade i priset, däribland komikern Bianca Kronlöf, serietecknaren Jan Lööf, författaren Lo Kauppi och artisten Joakim Thåström.