Hör arrangörens kritik i klippet. Foto: Per Nilsson

Arrangörernas kritik mot regeringen: För lite pengar och otydliga besked

Uppdaterad
Publicerad

I september hävdes restriktionerna, och den 1 december infördes vaccinbevis. Detta gjorde att evenemangsnäringen vågade återstarta och planera evenemang ända fram till 2023.

– De nya restriktionerna är ett hårt slag. Pengarna är slut och bolag riskerar konkurs, säger Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges producenter och privatteatrar.

Organisationen Sveriges producenter och privatteatrar menar att krisstödet på 120 miljoner som regeringen aviserade igår inte räcker på långa vägar. De menar att branschen lagt ut stora summor i planerade projekt så långt som till 2023-2024.

– Bara de tolv företag som ingår i Sveriges producenter och privatteatrar har planerat 6000 föreställningar för nästa år, så det är väldigt mycket pengar som krävs, säger Emelie Löfmark som är ordförande.

Men är det rimligt att planera för fulla hus, när läget är så ovisst?

– Den frågan skulle jag vilja ställa tillbaka till regeringen i såfall. Vi har saknat en tydlighet i vad de tycker att vi ska göra. Vi öppnade upp den 29 september och det tog vi som en signal att återstarta.

”Vi försöker skapa bra kultur”

För att evenemang ska kunna genomföras när pandemin är över, så krävs långsiktig planering. Ledtiderna är ofta flera år, säger Emelie Löfmark.

– Vi försöker skapa bra kultur som folk vill gå och se, som folk mår bra av. Men ska vi inte planera framåt behöver vi få klara besked, vi behöver veta det och ha en strategi för hur vi ska överleva den perioden i så fall.

Fick 120 miljoner – behöver 7 miljarder

Sveriges producenter och privatteatrar vill nu se ett krisstöd på minst fyra miljarder. De tycker även att det nuvarande evenemangsstödet inte fungerar bra, och vill att stödet omvandlas till en krisfond.

– Vi att det finns tre miljarder i evenemangsstödet, varav väldigt lite använts med anledning av att stödet inte fungerar som tänkt. Så allt som allt behöver vi sju miljarder, och då räcker inte 120 miljoner långt, säger Emelie Löfmark.

Under pandemin har krisstöden varit räddningen för många – men ändå inte täckt kostnaderna. Emelie Löfmark säger att läget nu är allvarligt för bolag i alla storlekar, från frilansande tekniker till större arrangörer.

– Risken är att bolag går i konkurs: att man lagt ut pengar i produktioner till våren där man inte får intäkter som täcker de kostnaderna, säger Emelie Löfmark.

Hör Emelie Löfmark i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.