• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stellan Skarsgård och Emily Watson i HBO:s Chernobyl Foto: HBO/Imdb

Kritik mot tv-serien Chernobyl – Ryssland gör egen version

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien Chernobyl älskas av tittare – men förkastas av ryska medier.

Nu görs en ny serie om kärnkraftkatastrofen i Ryssland. I den står inte forskare, utan amerikanska spioner i centrum.

HBO:s miniserie Chernobyl har slagit rekord som historiskt omtyckt på film- och tv-sajten Imdb. Drygt 170.000 recenserande tittare ger serien 9,7 av 10 möjliga i betyg. 

Men alla älskar inte Craig Mazins berättelse om kärnkraftskatastrofen 1986.

The Moscow Times-journalisten Ilya Shepelin, skriver att Kreml-vänliga mediebolag i Ryssland nu bedriver ett litet korståg mot tv-serien, som avfärdas som en karikatyr av Sovjet. Dessutom arbetar tv-kanalen NTV och regissören Alexei Muradov med en egen Tjernobylproduktion. Enligt The Moscow Times kretsar handlingen, liksom i HBO:s Chernobyl, om händelseförloppet efter explosionen. I den ryska versionen infiltrerar en amerikansk spion kärnkraftverket, och KGB-agenter försöker avslöja sanningen genom påstötningar mot CIA. 

Överdrivna hjälteporträtt

Författaren och New Yorker-skribenten Masha Gessen, skriver att Chernobyl visserligen är mycket trovärdig i sin estetiska framställning av 80-talets Sovjet, men att den innehåller tendentiösa antaganden och felaktigheter. 

“Några fruktansvärda män åstadkommer katastrofen, och några modiga allvetare räddar Europa från att bli obeboeligt och berättar sanningen för världen”, skriver Gessen i The New Yorker och fortsätter:

“Det stämmer att Europa överlevde, det stämmer inte att någon berättade sanningen”. 

Hjälteporträttet av forskarna och demoniseringen av politikerna – som hotar med ett nackskott och tar ett glas vodka i en mening är överdrivet, enligt Masha Gessen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.