Efter Kulturnyheternas avslöjande får Fotografiska museet kritik från flera håll. Både fotografer och anställda träder fram och vittnar om tuffa avtal och dåliga arbetsvillkor. Foto: Scanpix

Flera toppfotografer till angrepp mot Fotografiska

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kulturnyheternas avslöjande får Fotografiska museet kritik från flera håll. Både fotografer och anställda vittnar om tuffa avtal och dåliga arbetsvillkor.

Succémuseet Fotografiska, som på kort tid blivit en maktfaktor i Stockholms kulturliv, fick hård kritik i Kulturnyheterna igår. De två fotograferna Ewa Stackelberg och Micke Berg gick ut och sade att de kände sig lurade och att museet hade brutit mot ingångna avtal.

– Jag har aldrig varit med om något sämre. Det står i särklass. Det är så arrogant stil, sade Micke Berg då.

Fotografiska

Uppgifterna om brutna avtal förnekades då av Fotografiska, som menade att man aldrig hade ingått några skriftliga avtal. Men nu kan Kulturnyheterna berätta att fler än bara Micke Berg och Ewa Stackelberg vittnar om samma sak.

Fler fotografer vittnar om brutna avtal

Under dagen har Kulturnyheterna fått flera samtal och mejl från både anställda, före detta anställda och fotografer. En av de som hört av sig är fotografen Jessica Silversaga, som i likhet med sina två kollegor säger att hon blivit lurad på en utställning.

Erbjudandet kom enligt Silversaga från Fotografiskas ledning. När hon arbetat med bilderna ett tag, och dessutom för egna pengar tryckt upp en bok att sälja i anslutning till utställningen, kontaktades hon plötsligt av museets utställningsansvariga. Utställningen skulle inte bli av, fick hon veta.

– Jag trodde att jag var den enda som varit med om det här, säger Jessica Silversaga.

”Oförskämt”

Historien slutar inte där. En av Sveriges mest kända fotografer har också hört av sig till Kulturnyheterna med en liknande berättelse. Fotografen säger att hen erbjöds ett utställningsavtal som skulle innebära att Fotografiska hade ensamrätt på de utställda bilderna under fem år. Utöver kostnaden att trycka upp bilderna i storformat skulle museet, enligt fotografen, inte betala en krona i arvode.

Fotografen vägrade att skriva på avtalet. Det blev ingen utställning. I efterhand säger hen, som har varit i branschen i många år, att det inträffade är mycket ovanligt.

– Jag tycker att det är oförskämt.

”Inte ett seriöst konstmuseum”

Även bland de anställda på museet kokar det, åtminstone att döma av de mejl som kommit in till Kulturnyheterna. Fotografiskas exempellösa publiksuccé har, åtminstone enligt dem, inte gått hand i hand med någon solskensstämning på arbetsplatsen. Flera källor talar om låga löner, avsaknad av OB-ersättning och brister i den grundläggande anställningstryggheten.

– Tack för att ni tittar på Fotografiska, skriver en anställd som vill vara anonym.

– Min bild av Fotografiska efter att ha jobbat där i två år är att det inte är ett seriöst konstmuseum, skriver en före detta anställd.

En tredje källa, som arbetat som guide på Fotografiska, skriver att hen ”aldrig känt sig så dåligt behandlad som när jag jobbade på Fotografiska”.

– Hoppas ni granskar dem rejält från topp till tå, fortsätter mejlet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotografiska

Mer i ämnet