1. Film: ”Äta, sova, dö”
Naken diskbänksrealism och loftgångsångest från ett socialt sargat Skåne, som för tankarna till storheter som Bröderna Dardenne och Ken Loach. Regissören Gabriela Pichler långfilmsdebuterar sig rakt in på den filmiska svensktoppen. Filmen hade premiär den 5 oktober.
2. Musik: Kvartetter i kubik
Beethovens stråkkvartetter är kult i kvadrat. Snart kommer långfilmen ”A Late Quartet” där Philip Seymore Hoffman (violin) och Christopher Walken (cello) spelar Beethovens opus 131 och hela stråkkvartetten krisar i ciss-moll. Här i Sverige spelar äkta musikerna Belceakvartetten alla Beethovens kvartetter varje kväll i Stockholms konserthus. Start med nummer ett på lördag den 20 oktober – målgång sexton kvartetter senare, lördagen därpå.
3. Bok: Unik pappa-son-skildring
”En storm kom från paradiset” är den suggestiva titeln på Johannes Anyurus bidrag till den omfattande litteraturen om fäder och söner. Men Anyurus far, flygaren från Uganda som blev hamnarbetare i Göteborg, liknar ingen annan. Det gör inte romanen om honom heller – den är just en storm som från paradiset.
4. Musik: Kate Bush möter PJ Harvey
Många försöker, men ingen nutida artist lyckas korsbefrukta Kate Bush med PJ Harvey på samma betagande, excentriska och urdramatiska vis som – återigen – brittiska Natasha Khan. Under artistnamnet Bat For Lashes ger hon ut nya albumet ”The Haunted Man”.
5. Konst: Gigantiska svamphybrider
Missa inte Carsten Höllers gigantiska svamphybrider på Moderna museet i Malmö. Hans skulpturer i utställningen ”Supersurrealismen” bjuder varje besökare på en rejäl trip, som ifrågasätter vårt fantasilösa och rationalistiska moderna samhälle. Samma blandning av svampar använde vikingarna för att kunna gå bärsärk – så tänk på att inte överdosera.
6. Bok: ”Främling, vad döljer du för mig?”
Tintingate i Kulturhuset i Stockholm och debatten kring Stina Wirséns sagofigur ”Lilla hjärtat” visar att vi behöver Marcus Priftis bok om vardagsrasism. ”Främling, vad döljer du för mig?” håller upp en spegel av ett offentligt rum som har tappat förmågan att läsa bilder, och att prata om dem. Boken visar pedagogiskt hur kränkta vita män kan bli klokare.
PANELEN
I kritikerpanelen denna månad ingår: Camilla Lundberg, Fredrik Sahlin, Dennis Dahlqvist, Ingrid Elam, Per Sinding-Larsen och Ulrika Milles.