Kubansk hitlåt utmanar kommunistregimen

Uppdaterad
Publicerad

En reggaeton-låt med några av Kubas mest profilerade artister har retat upp den kubanska statsmakten. Artisterna är en del av en yngre generation, som vågar lufta sin kritik mot landets nuvarande styrning.

Hitlåten Patria y vida (Fosterlandet och livet) är en medveten vändning på Fidel Castros gamla slagord Patria o muerte (Fosterlandet eller döden). Artisterna som framför låten är några av landets mest kända artister, bland annat Grammybelönade Youtel Romero, Alexander Delgado och Randy Malcom, som alla tre är bosatta utanför Kuba.

– Deras låt innebär ett stort steg mot förändring på Kuba, säger konstnären Luis Manuel Otero Alcántara som också är med i musikvideon där demonstrationer och polisens ingripande korsklipps mot artisternas uppträdande.

Regimen har gjort en egen låt

Låten har inte gått obemärkt förbi de kubanska myndigheterna. De har svarat med en egen låt, som sluter upp bakom kommunistregimen.

– Den låter heter Fosterlandet eller döden, för livet och det blir bara ett patetiskt svar på en låt som fått stort genomslag, säger Erik Jennische, Latinamerikachef på Civil rights defenders.

”Folk är rädda – jag är rädd”

Luis Manuel Otero Alcántara är aktiv i den så kallade San Isidro-rörelsen, en grupp konstnärer och aktivister som använder konstnärliga uttryck i kampen för större yttrandefrihet. Han säger att låten har gett luft åt oppositionen.

– Den här låten har berört alla, alla har tagit den till sina hjärtan. Trots regimens alla hot fortsätter folk att lyssna på låten, säger Luis Manuel Otero Alcántara.

Men kampen som San Isidro-rörelsen för har kommit med ett pris för Alcántara och för andra delaktiga. Han har själv gripits av polisen otaliga gånger. 

– Naturligtvis, folk är rädda på Kuba – jag är rädd! För vi lever i en diktatur som gör livet helt omöjligt för en. De förföljer en, fängslar en och hotar ens familj. Man utsätter sin familj för fara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.