Hör författaren Robert McLiam Wilson prata om protesterna i Nordirland. Foto: TT

Kultförfattaren om protesterna: ”Våld är en del av vår nordirländska kultur”

Publicerad

Robert McLiam Wilson skrev böcker om protesterna i Nordirland under 90-talet. När våldsamheterna nu börjat igen efter 20 år av fred, är det enligt honom inte svårt att se likheter.

– Våld och protester är en del av vår nordirländska kultur, säger han till Kulturnyheterna.

Robert McLiam Wilson är född i Belfast men bor numera i Paris och arbetar för tidskriften Charlie Hebdo. Hans liv och litteratur präglades länge av de våldsamma konflikter som pågick i Nordirland från 60- till 90-talet.

Enligt honom är det på grund av Brexit som konflikterna åter blossat upp. Han förklarar att Brexit slagit hårt mot den irländska medelklassen, ofta bestående av småföretagande protestanter.

– För första gången någonsin tänker nu protestanterna att ett enat Irland kanske inte är världens undergång, förklarar Robert McLiam Wilson.

Kan gå väldigt snabbt

Robert McLiam Wilson menar att de nordirländska lojalisterna länge varit trogna polisen och armén. Men i samband med Brexit känner sig dessa nu svikna av Storbritannien.

– Vem är det egentligen de ska döda? Det är ofta inte en fråga som brukar vara obesvarad under en längre tid. Svaret är katolikerna. Och sen är det bara åka av, säger Wilson och fortsätter:

– Börjar det skjutas går det väldigt snabbt. Skjuter någon en protestant måste två katoliker dö. Jag hoppas inte det händer men jag kan heller inte se anledningen till varför det skulle hända just nu.

För tillfället tror han inte att det finns någon större risk att våldsamma terrororganisationer kommer ge sig in i protesterna.

– Jag tror Skottland är den stora indikatorn på vad som kommer att hända. Om de röstar för att lämna Storbritannien kommer det bli problem i Nordirland, säger Wilson.

Oklart varför

Gunnar Pettersson är journalist, författare och översättare och bor numera i London. Enligt honom är det oklart varför protesterna brutit ut. Brexit är en stor anledning men inte den enda, menar han.

– Den protestantiska befolkningen känner att de blivit efterlämnade. Se till exempel på den nordirländska ordningsmakten. Detta brukade vara en protestantisk organisation men är nu i praktiken helt neutrala. Vilket många protestanter tolkar som att de är fientliga, säger Gunnar Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.