Kultur saknas i krislådan – MSB öppnar för förändring

Uppdaterad
Publicerad

Äldre informationsfilmer från exempelvis Flygvapnet 1962 visar vikten av kultur och förströelse om krisen kommer. Men i dagens krisinformation, som ges ur av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, nämns ingenting om behovet av kultur.  

– Vi kanske kommer att uppdatera listan och ha med kultur, säger Anna Teljfors på MSB. 

Anna Teljfors är risk- och kriskommunikatör och har varit med och tagit fram MSB:s krislista, som finns i broschyren “Om krisen eller kriget kommer”. Enligt henne beror det på flera olika faktorer att kulturen inte står med på dagens krislista.

– Vi tänker först och främst att det är tråkigt med en statlig lista på hur man ska roa sig, ett sådant land är inte Sverige.  

Men även om ni inte rekommenderar en specifik kulturyttring, varför har ni inte med nånting om kultur över huvud taget?

– Därför att vi publicerade den 2018. Då var det väldigt mycket annat som skulle med, för att få människor medvetna om att en kris kan hända.  

Större krismedvetenhet idag  

Anna Teljfors menar att vi i Sverige idag, efter både pandemi och kriget i Ukraina, har en helt annan och djupare förståelse av vad en kris kan vara. 

– Det är möjligt att vi nu i en ny version, när människor vet mer om krisen, får ha med kulturen i någon form.  

MSB som myndighet bildades 2009 och det är inte så att deras krislista haft kultur med för att sedan tas bort. Men författaren och journalisten Göran Greider menar att det är avgörande att tänka på kultur i samma stund man börjar föreställa sig en kris. 

– Oavsett vilken kris vi hamnar i finns det en poäng i att se vad människan kan åstadkomma, både det värsta och det bästa. Vi behöver lära känna oss själva och det gör vi genom konsten och litteraturen.  

MSB har idag inga rekommendationer om att ta med kultur, vad tänker du om det?  

– Det tycker jag vittnar om total glömska för kulturens roll! Utan kultur kommer krisen upplevas som ännu djupare, säger Göran Greider. 

Detta vill kulturpersonligheterna ha i sin krislåda

Göran Greider, författare och journalist 

1. Bibeln eftersom det är ett av fundamenten vi har inom oss.  

2. Boken “Svensk lyrik” från folksångernas tid på 1500-talet bort till Lars Norén. Hittar man något bra kan man dessutom läsa det för de andra!  

3. Shakespeares samlade verk, för de rymmer hela spektrat av mänskliga dramer. 

Behövs kultur i krislådan?  

– Ja givetvis! Kultur bär på meningen med vår tillvaro på jorden. Vi skulle stå helt vilsna utan kulturell orientering.  

Fredrik Marisol Ekelund, författare och översättare  

1. Thomas Manns ”Bergtagen” och Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”.  

2. Jag tar även med noter och texter till sånger jag redan älskar att sjunga men också noter och texter till sånger jag vill lära mig. Att läsa, sjunga och att recitera är att hålla sig levande.  

3. Jag kommer dessutom att plocka med ett antal foton på älskade men också mängder av vykort på tavlor av konstnärer som van Gogh, Rembrandt, Caspar David Friedrich, Pieter Brueghel den äldre, Goya med flera, allt för att skärpa blicken och seendet. 

Behövs kultur i krislådan?  

– Självklart är det så att det vi kallar för ”kulturen” måste med i krislådan. Det är ju den som skiljer oss från djuren och får oss att minnas vårt förflutna och att drömma om framtid; utan kultur ingen överlevnad, alltså, som människa. 

Suzanne Osten, dramatiker och regissör

1. Läsa högt om Muminfamiljens öde i Trollvinter.

2. Lära mig Siv Widerbergs dikter utantill.

3. Pärla och snida i trä.

Ann Heberlein, författare och filosof  

1. Jag skulle packa min bibel för tröst och uppmuntran. 

2. Minst en diktsamling av Kristina Lugn för värmen och för att hålla humöret uppe.  

3. Samt “Den nikomachiska etiken” av Aristoteles för att hålla moralen och hjärnverksamheten igång.

Behövs kultur i krislådan? 

– Självklart måste kultur av något slag ingå i en krislåda. Lika viktig för överlevnad som vatten, föda och värme är hopp – och det finner vi i konst, litteratur och musik. Kultur gör oss mänskliga, och är det något vi måste värna i tider av kris så är det vår mänsklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.