Kulturarbetare larmar om politisk styrning

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet DIK företräder bland annat bibliotekarier, kommunikatörer och museianställda och har släppt en rapport om medlemmarnas oro. I svaren framkommer att många anser att förtroendet för ett öppet, demokratiskt samhälle minskar och över 200 personer anser sig ha blivit föremål för politisk styrning.

205 av DIK:s medlemmar, som består av bland andra bibliotekarier och museiarbetare, har alltså svarat att de utsatts för påverkansförsök från politiker. Det är en liten andel av de totalt över 3000 som svarat på DIK:s enkät, men ändå för många enligt Anna Troberg, ordförande för DIK. Ungefär 150 personer har utvecklat vad de menar i längre textsvar.

– 205 är 205 gånger för mycket. Det kan se väldigt olika ut, en kommunpolitiker kan komma till biblioteket och börjar orera om att det inte ska finnas regnbågsflaggor eller pekar på mångspråkshyllan och säger att det bara ska finnas böcker på svenska, säger hon.

”Väldigt ståhej kring drag story hour”

Sverigedemokratiska politiker är de som är mest benägna att lägga sig i, enligt dem som svarat att de utsatts för påverkan.

– Vi kan definitivt se att på kommunnivå är det framför allt Sverigedemokraterna som utmärkt sig. Nyligen i Kalmar blev det ju ett väldigt ståhej kring drag queen story hour där politikerna vill utreda hur biblioteken gör inköp, vilket går stick i stäv med hur svensk kulturpolitik bedrivits, säger Anna Troberg.

Över hälften av de svarande anser att det allmänna förtroendet för ett öppet demokratiskt samhälle minskar. I fritextsvaren förekommer medlemmar som vittnar om trakasserier mot en hbtq-utställning och forskning om antisemitism som ifrågasätts.

3428 personer har svarat på DIK:s enkät vilket ger en svarsfrekvens på 26 procent.

Det är en ganska låg svarsfrekvens, går det att dra generella slutsatser av svaren?

– Det är alltid lite komplicerat, men resultatet stämmer överens med den bild fått av medlemmar de senaste åren och i våra arbetsmiljörapporter, säger Anna Troberg.

Armlängds avstånd

Sverigedemokraterna har tidigare varit ambivalenta kring principen om armlängds avstånd – att politiker inte ska lägga sig i hur den skattefinansierade kulturen utformas. Nu säger partiet att det står bakom principen och den står även inskriven i Tidöavtalet.

Förra året gjorde Myndigheten för kulturanalys en undersökning där man kom fram till att den dåvarande regeringen inte låter idealet om konstnärlig frihet vara styrande och att bidragsgivarna premierade vissa perspektiv, som jämställdhet, framför andra.

Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna och kulturministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.