Så agerar kulturarrangörerna efter den förhöjda terrorhotnivån

Uppdaterad
Publicerad

Terrorhotnivån i Sverige höjs från 3 till 4 meddelar Säpo under en presskonferens. För landets konsert- och evenemangsarrangörer innebär det också ett ökat säkerhetstänk.

Polisen har tidigare meddelat att de inte ser någon direkt hotbild mot Stockholms kulturfestival som inleddes under torsdagen. Efter Säpos besked om den förhöjda terrorhotnivån meddelar festivalens kommunikationsansvariga Camilla Jara att planen är att genomföra festivalen enligt plan.

– Festivalen arbetar i nära samarbete med polisen och följer alla direktiv och rekommendationer från dem. Det finns en omfattande säkerhetsorganisation som arbetar för att festivalens besökare ska känna sig trygga, skriver hon i ett sms till Kulturnyheterna.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Under torsdagens presskonferens kommenterade Säpo-chefen Charlotte von Essen också kulturfestivalen:

– Vårt budskap är att man ska leva som vanligt, men det är viktigt att ta del av myndigheternas information.

Redan vidtagit åtgärder

Liseberg har flera planerade konserter under augusti och framåt. Enligt PR- och kommunikationschef Mårten Westlund har nöjesparken sedan tidigare vidtagit förhöjda säkerhetsrutiner.

– Det här är en fråga som vi har diskuterat under hela sommaren och vi har sedan tidigare ett välutvecklat säkerhetsarbete som vi känner oss trygga med, säger han och fortsätter:

– Vi har stärkt vår omvärldsbevakning, sänkt tröskeln för inrapportering av avvikande händelser i parken. Alla medarbetare uppmanas rapportera in avvikelser som kan vara intressanta för vår säkerhetsorganisation eller polisen.

Intensifierar säkerhetsarbetet

Även Gröna Lund vidtar åtgärder och intensifierar säkerhetsarbetet men vd Jan Eriksson vill inte gå in på några detaljer.

– Vi hoppas att folk ändå vågar ta sig till oss. Det är en publik plats men vi har kontroller i entrén, kameraövervakning och säkerhetsvakter på plats.

”Samhället måste fortsätta leva”

Svenska bio meddelar att de inte gör några förändringar i säkerhetsarbetet.

– Samhället måste fortsätta leva, det som gäller är att fortsätta vara uppmärksamma, Peter Fornstam, vd.

Så agerar kulturaktörerna

Kulturhuset Stadsteatern

– Vilka ytterligare säkerhetsåtgärder vi nu genomför kan vi inte gå in på i detalj, men vi har en beredskap och en organisation på plats för att våra besökare och personal ska kunna känna sig trygga. Vi har sedan tidigare ett väldigt bra samarbete med polisen och stadens säkerhetsorganisation, detta har redan intensifierats med anledning av beskedet från Säkerhetspolisen, säger presschef Kristoffer Talltorp.

Stockholm Live (Avicii Arena, Friends Arena, Tele2 Arena m.fl.)

– Vi har en bra samverkan inom branschen och med polismyndigheten som vi sedan lång tid arbetat proaktivt och operativt med för utökad säkerhet kring våra evenemang, säger säkerhetschef Tobias Runnfelt.

Bokmässan i Göteborg

– Vi har en robust säkerhetsorganisation och nära samverkan med både polismyndigheten och säkerhetspolisen. Vi tillämpar som standard manuell väskkontroll och har en hög närvaro av säkerhetspersonal och polisiär närvaro redan i dag. Utifrån samverkan och dialog med myndigheter så får vi se var vi landar i för insatser inför och under Bokmässan, säger Frida Edman, chef för Bokmässan till DN.

Got Event (Ullevi m.fl.)

– Vi ser över vårt säkerhetsarbete och våra säkerhetsrutiner inför varje evenemang. Inriktningen att allt ska löpa på som planerat och att evenemangen ska genomföras. Vi fortsätter vår lokala samverkan med myndigheter och arrangörer och följer de riktlinjer som kommer ifrån Säpo, säger säkerhetschef Marcus Viberg.

Linköpings stadsfest (24-26 augusti)

– Vi håller oss till vår plan och anser att vi har en bra säkerhetsorganisation med goda resurser och bra rutiner. Det handlar om allt ifrån publikvärdar, ordningsvakter och polis till sjukvårdsberedskap och avstängda vägar. Man kan känna sig trygg med att vi gör allt för att det ska bli en så trygg och trevlig stadsfest som möjlig. Och som vanligt bör man vara uppmärksam på vad som händer runt omkring. Ser man något som inte känns bra ska man ta kontakt med polis eller annan personal på plats, säger festivalens säkerhetsansvarige Claes Lauritsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Mer i ämnet