Alice Bah Kuhnkes första kulturbudget. Foto: TT

Få nyheter i nya kulturbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Kulturområdet får ytterligare 252 miljoner att fördela på olika satsningar, uppger regeringen.

Idag presenterades regeringens förslag till kulturbudgeten för 2015.

– Vi satsar en kvarts miljard på kulturpolitiken, säger kulturminister Alice Bah Kunke (MP) till Kulturnyheterna.

Kulturbudgeten 2014

Totalt rör det sig om en ökning på 252 miljoner kronor, enligt regeringen. Den siffran blir dock betydligt lägre om man räknar med projektet kulturarvslyftet i den förra regeringens kulturbudget. Då hamnar utökningen av budgeten istället på 178 miljoner kronor.

”En besvikelse”

Konstnärsorganisationen KRO/KIF riktar samtidigt kritik mot att kulturområdet, trots ökade anslag, får en mindre del av budgeten än tidigare.

– Kulturbudgeten som helhet är en besvikelse. Både MP och V har i valrörelsen varit tydliga med att man vill att en procent av statsbudgeten ska gå till kulturen. Nu minskar man istället andelen i sin första budget, säger Johan Wingestad.

Till nyheterna i budgeten räknas också nedläggningen av Myndigheten för kulturanalys. Ett beslut som myndighetens chef Sverker Härd fick besked om så sent som i går eftermiddag.

Ytterligare en nyhet med kulturkoppling, men som återfinns i forsknings- och utbildningsbudgeten, är att regeringen tänker strypa finansieringen till de svenska instituten i Istanbul, Aten och Rom.

Kritik från oppositionen

Den nye ordföranden i kulturutskottet, moderaten Per Bill, kritiserar budgeten bland annat för att han tycker den saknar jobbskapande satsningar:

– Vi hade fokus på att man med hjälp av kultur och de kreativa näringarna kan skapa väldigt många jobb i till exempel spelindustrin och modeindustrin. Men där finns nu inga satsningar alls, säger han till Kulturnyheterna.

Han kritiserar också den nya regeringen för att fokusera för mycket på storstadsområdena.

– 90 procent av alla satsningar tycks ju ligga på storstad i allmänhet och Stockholm i synnerhet, säger Per Bill.

HBTQ-satsning

Enligt budgetpropositionen avser regeringen att driva en feministisk kulturpolitik. ”Kvinnors och mäns berättelser och erfarenheter ska likvärdigt belysas, gestaltas och representeras inom kulturens alla områden”, står det i budgeten.

På frågan vad en feministisk kulturpolitik innebär konkret svarar Alice Bah Kunke att handlar om att se på verkligheten som den är.

– Att vi fortfarande lever i ett samhälle som inte är jämställt, och att vi därför inför varje beslut måste granska det ur ett feministiskt perspektiv, säger hon.

Regeringen avsätter samtidigt en halv miljon till Statens kulturråd som ska få ett samlat ansvar för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning.

Musik- och kulturskola

Som kulturnyheterna redan har rapporterat kommer en del av pengarna gå till en satsning på musik- och kulturskolan. Satsningen kommer sträcka sig över fyra år och omfatta totalt 400 miljoner kronor. Målet med satsningen är enligt regeringen att ge ”barn och unga en likvärdig tillgång till kultur och kulturutövning”.

Nationell biblioteksstrategi

Regeringen vill även ta fram en nationell biblioteksstrategi för att ”främja samverkan och kvalitetsutveckling inom hela biblioteksväsendet”. Totalt tio miljoner kronor avsätts årligen till och med 2018.

Fri Entré på statliga museer ska införas enligt budgetpropositionen, till en kostnad av 80 miljoner kronor. Avsikten är att införa förändringen under våren 2015. Den exakta tidpunkten är ännu inte fastslagen.

Mer kultur i skolan

Satsningen skapande skola – som inleddes redan 2008 – förstärks med 25 miljoner kronor enligt budgetpropositionen. Den totala kostnaden för satsningen blir nu 199 miljoner kronor. syftet med skapande skola är att stärka arbetet med kultur i grundskolan. Regeringen kommer också tillsätta en arbetsgrupp som ska bidra till att främja samverkan mellan grundskolan, den kommunala musik- och kulturskolan samt kulturlivet.

Bättre villkor för kulturarbetare

Scenkonstallianserna får ökade anslag med 20 miljoner i det rödgröna budgetförslaget.

Allianserna inom teater-,dans- och musikområdena bidrar till att öka den sociala och ekonomiska tryggheten för frilansande kulturarbetare. Stödet till dessa kommer i och med ökningen att uppgå till 82 miljoner kronor. Förstärkningen innebär – enligt kulturdepartmentet – att antalet anställda inom allianserna kan öka. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2014

Mer i ämnet