• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se kampen för preventivmedel och abort, 60-talets sexuella revolution – och kritiken mot den.

Få koll på Tinder-debatten med hjälp av sexualhistorien

Publicerad

Som bakgrund till den sex- och dejtingdebatt som nu förs på kultursidorna plockar SVT fram guldkorn ur arkivet. Se kampen som banade väg för 60-talets sexuella revolution och kritiken mot revolutionen från såväl konservativa som feminister.

Dagens sexdebatt är bara den senaste i raden, och flera av debattörerna idag menar att vi har mycket att lära av historien. Ebba Witt-Brattström skriver i Expressen att dagens debatt har rötter ända tillbaka i 1800-talets så kallade sedlighetsdebatt, där sexliberala och feministiska värden ställdes mot varandra.

En annan av debattörerna, Dagens nyheters Kristina Lindquist, menar att dagens debatt är historielös. Att beskriva den sexuella frigörelsen som en kvinnofälla som mest gynnar männen är fel menar hon, och påminner om den ofrihet många kvinnor levt i tidigare.

I klippet ovan kan du se den banbrytande sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensens kamp som ledde fram till att det 1938 blev lagligt i Sverige att använda, upplysa om och sälja preventivmedel. Där kan du också se att dagens sexdebatt är långt ifrån unik: faktum är att Kristina Lindquist debatterade samma fråga för över ett decennium sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.